Acordul asupra proiectului Constitutiei irakiene era inca in curs de finalizare luni seara, a declarat un diplomat occidental, dupa doua ore de intarziere de la prezentarea textului in Parlamentul de la Bagdad. Un inalt responsabil irakian informa la
Acordul asupra proiectului Constitutiei irakiene era inca in curs de finalizare luni seara, a declarat un diplomat occidental, dupa doua ore de intarziere de la prezentarea textului in Parlamentul de la Bagdad. Un inalt responsabil irakian informa la inceputul serii de luni ca proiectul Legii fundamentale, negociat intre siiti si kurzi, ar fi fost finalizat, urmand a fi prezentat legislativului, cu sau fara acordul sunitilor.
Premierul irakian, Ibrahim al-Jaafari, a afirmat ieri ca partile implicate in negocierea proiectului de Constitutie au ajuns la un acord asupra a 151 de articole ale textului, doua ramanand, insa, in divergenta. Jaafari nu a precizat la ce se refera cele doua articole inca disputate, precizeaza Rompres.
Luni, cu 10 minute inainte de ora-limita pentru predarea proiectului de Constitutie catre parlament, liderii irakieni au obtinut trei zile suplimentare pentru a incerca sa ajunga la un acord final intre kurzi, suniti si siiti. Textul este contestat de numerosi suniti, care se opun caracterului federal al statului si nu ii satisface total nici pe kurzi, chiar daca acestia l-au aprobat in linii generale.
"Poporul irakian va decide"
Humam Hammoudi, presedintele comitetului de redactare a proiectului de Constitutie a afirmat ieri ca cele trei zile suplimentare care i-au fost acordate nu sunt suficiente pentru a obtine sprijinul sunitilor, astfel incat controversatul document va trebui sa fie aprobat de parlament si supus referendumului popular in forma actuala.
Sunitii au obiectat fata de caracterul federal al statului, mentionarea partidului Baas si definirea Irakului drept o tara islamica, dar nu araba. Intrebat cum ar putea fi depasit acest impas, Hammoudi a explicat ca "poporul irakian va decide". Din declaratie trebuie inteles ca parlamentul actual, in care siitii si kurzii, care au acceptat textul, domina, trebuie sa transeze.
Bush "mentine directia"
Dupa o saptamana de vacanta la ranch-ul sau din Crawford, marcata de proteste ale pacifistilor impotriva interventiei din Irak, presedintele SUA, George W. Bush, a revenit luni seara pe scena publica, pentru a-si reafirma, la Salt Lake City (statul Utah), intentia de a "mentine directia" in Irak.
Discursul sau, sustinut in fata a 15.000 de veterani, a coincis insa cu noul esec al responsabililor irakieni de a prezenta proiectul final al noii Constitutii. George W. Bush s-a limitat sa afirme ca "noua Constitutie democratica va constitui o piatra de temelie in istoria Irakului si a Orientului Mijlociu".
In fata neclaritatilor care inconjoara situatia din Irak, presedintele Bush a dorit sa reitereze ca razboiul declansat de SUA in aceasta tara este un razboi impotriva terorismului, iar "singura cale de a-i apara pe cetatenii americani este de a-i combate pe teroristi acolo unde se afla".

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.