Conducerea PSD a lansat ieri un atac la adresa presedintelui Traian Basescu acuzandu-l de modificarea rezultatului alegerilor prin santaj politic si inducand posibilitatea ca seful statului sa fi aprobat stergerea datoriei Irakului.
Presedinte
Conducerea PSD a lansat ieri un atac la adresa presedintelui Traian Basescu acuzandu-l de modificarea rezultatului alegerilor prin santaj politic si inducand posibilitatea ca seful statului sa fi aprobat stergerea datoriei Irakului.
Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, l-a acuzat ieri pe seful statului ca a modificat rezultatul alegerilor si majoritatea parlamentara printr-un santaj politic asupra UDMR si PUR, transmite Mediafax.
Nastase a precizat, la Craiova, in cadrul unei conferinte de presa, ca rezultatul alegerilor parlamentare a fost deturnat de presedintele Traian Basescu, care a santajat UDMR si PUR cu declansarea alegerilor anticipate.
"A amenintat cu declansarea alegerilor anticipate doua partide care se aflau la limita pragului electoral si care nu-si doreau organizarea de alegeri din diferite motive", a spus Nastase.
El a apreciat ca Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale avand de partea sa elementul emotional, determinat si de simpatia de care s-au bucurat portocaliii din Ucraina.
"Al doilea tur de scrutin a fost marcat de o frauda morala de proportii, care s-a vazut foarte clar si in ancheta pe care Parchetul a realizat-o. A fost determinat de acuze care nu s-au adeverit, privind intentiile PSD de a influenta rezultatul votului printr-o frauda masiva", a adaugat Nastase.
Plangerea Aliantei
In 30 noiembrie 2004, Alianta DA a depus la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie o plangere penala formulata impotriva judecatorului Emil Ghergut - presedinte al Biroului Electoral Central si a celorlalti membri ai BEC, pentru cercetarea acestora sub aspectul comiterii infractiunilor prevazute de articolul 108 din Legea 373/2004, ca si a celor de abuz in serviciu impotriva intereselor statului in forma agravanta, fals intelectual, actiuni impotriva ordinii constitutionale, comunicare de informatii false si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Alianta sustinea ca Biroul Electoral Central (BEC) a emis doua comunicate oficiale privind rezultatele partiale ale alegerilor prezidentiale si parlamentare, care contineau date false si contradictorii.
Miercuri, Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat faptul ca in acest caz (dosarul 860/P/2004), in urma verificarilor, procurorii au stabilit ca faptele reclamate nu exista, astfel ca s-a decis in 20 mai neinceperea urmaririi penale, solutie ce nu a fost contestata.
Cel care a facut cele mai multe declaratii si acuzatii privind fraudarea alegerilor dupa primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare a fost actualul presedinte Traian Basescu. Dupa victoria lui Basescu la alegerile prezidentiale, PUR, care a participat la alegeri impreuna cu PSD, si UDMR, care initial negociase tot cu PSD formarea unei majoritati parlamentare, au incheiat un protocol cu Alianta PNL-PD, obtinand posturi in noul guvern condus de Calin Popescu Tariceanu.
Datoria Irakului nemultumeste opozitia
La randul sau, liderul PSD, Mircea Geoana, i-a solicitat presedintelui Basescu, sa spuna daca si-a dat acordul pentru stergerea datoriei pe care Irakul o are fata de Romania. Mircea Geoana a declarat ca nu este normal ca un secretar de stat in Ministerul Finantelor sa stearga "printr-o simpla semnatura" datoria de doua miliarde de dolari pe care Irakul o avea fata de Romania.
Exprimand punctul de vedere al PSD, adoptat in cadrul BPN al partidului, Geoana a cerut presedintelui Traian Basescu sa spuna daca stergerea datoriei a fost aprobata de el, in calitatea sa de "coordonator al politicii externe" a Romaniei. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.