Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Directia Politiei Economico-Financiare din IGPR si Directia de Informatii si Protectie Interna a MAI investigheaza mai multe plasamente bancare executate de membrii mafiei ruse in Romania
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Directia Politiei Economico-Financiare din IGPR si Directia de Informatii si Protectie Interna a MAI investigheaza mai multe plasamente bancare executate de membrii mafiei ruse in Romania. Conform unor surse din cadrul IGPR, Politia detine dovezi ca membrii mafiei au beneficiat de suportul unor inalti functionari ai statului care le-au rezolvat anumite probleme in justitie.
Unul dintre cazurile aflate in atentia structurilor mai sus mentionate este modul in care trei dintre membrii structurii infractionale au reusit sa scape de pedeapsa dupa ce au savarsit infractiuni pe teritoriul romanesc.
Trei infractori periculosi eliberati pe sub tejghea
La finalul anului trecut, fratii Igor si Ghenadie Catlabuga au fost surprinsi in flagrant in timp ce solicitau unui investitor american suma de 200.000 de dolari, sub pretextul sprijinului in vederea eludarii legislatiei economico-financiare. Scene din timpul flagrantului organizat de DGIPI au fost difuzate pe toate canalele de televiziune, iar cei doi frati Catlabuga, impreuna cu acolitii lor au ajuns in beci sub acuzatiile de santaj si uzurpare de calitati oficiale.
In mod suprinzator insa, in ciuda dosarului greu si a acuzatiilor probate fara putinta de tagada, cei doi frati au reusit sa scape din arest cu ajutorul unor functionari la mai putin de doua luni de la flagrant. Judecatorii au decis ca pot fi cercetati in stare de libertate.
Cel de al treilea membru al mafiei ruse se numeste Ioan Gusan, alias Ivan Gusan. Cautat in Republica Moldova pentru omoruri la comanda, Gusan a fost capturat de autoritatile romane pe cand incerca sa paraseasca Romania prin vestul tarii. A fost predat autoritatilor timisene care, in mod cu totul surprinzator, l-au eliberat dupa 48 de ore in ciuda probelor.
Bani murdari de la Moscova
Datele care se afla in posesia autoritatilor romane demonstreaza ca membrii mafiei ruse au plasat milioane de dolari pe piata romaneasca, in afaceri aparent legitime. Ceea ce a atras atentia organelor statului a fost modul de plata catre anumite firme din Romania. Banii rusilor veneau de fiecare data de la firme off-shore care se aflau in atentia autoritatilor rusesti ca fiind destinatarele unor fonduri provenite din cazinourile moscovite.
Se pare ca o parte dintre membrii structurii criminale sunt foste cadre ale serviciilor de securitate moldovenesti si ruse. Cercetarile sunt ingreunate deocamdata de faptul ca o parte dintre patronii firmelor care isi desfasurau activitatea cu bani din Rusia au disparut din tara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.