Arheologii bulgari au descoperit noi bijuterii din aur trace, vechi de aproximativ patru mii de ani, transmite BBC News online. Aceasta este a doua descoperire arheologica majora facuta in Bulgaria in ultimele saptamani. In iulie, arheologii au desco
Arheologii bulgari au descoperit noi bijuterii din aur trace, vechi de aproximativ patru mii de ani, transmite BBC News online. Aceasta este a doua descoperire arheologica majora facuta in Bulgaria in ultimele saptamani. In iulie, arheologii au descoperit mormantul unui presupus rege trac, plin cu bijuterii si obiecte de ornament, in apropierea orasului Zlatinitsa din sud-est. Noua comoara a fost gasita intr-un mormant din apropiere de Danebe, un sat din centrul tarii, si dateaza din timpul civilizatiei trace. Intre anii 4.000 i.Hr. si 300 d.Hr., tracii ocupau teritorii din Caucaz pana in sud-vestul Europei. Bijuteriile sunt din aur aproape pur si sunt mai vechi decat majoritatea celorlalte descoperite in Bulgaria. Bozhidar Dimitrov, directorul Muzeului National de Istorie, a spus ca piesele sunt remarcabile pentru finetea cu care sunt lucrate si ca sunt comparabile cu bijuteriile gasite in Troia antica. "Numarul mare de obiecte de aur si mestesugul cu care sunt lucrate ne determina sa contestam suprematia Troiei ca cel mai mare centru de bijuterie antic", a declarat acesta. Dimitrov a adaugat ca este posibil sa se mai gaseasca si alte piese la Danebe, aflat la o distanta de 120 de kilometri est de Sofia, unde ar fi putut exista in Antichitate un centru de extragere si prelucrare a aurului. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.