Aproape 80 la suta dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezinta simptomatologie
Hepatita este un proces inflamator al ficatului. Pana in prezent au fost identificate cinci tipuri de virusuri hepatice care infecteaza si inflamea

Aproape 80 la suta dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezinta simptomatologie
Hepatita este un proces inflamator al ficatului. Pana in prezent au fost identificate cinci tipuri de virusuri hepatice care infecteaza si inflameaza ficatul: A, B, C, D si E.
Forma de transmitere este diferita, in functie de fiecare tip de virus. Hepatita C este o infectie virala ce se poate transmite prin sange infectat.
Multe persoane au fost infectate cu virus C prin transfuzii, inainte ca acest tip de virus sa fie identificat, in anul 1989.
In prezent, numerosi oameni se imbolnavesc de hepatita C in urma consumului de droguri, folosind acelasi ac sau in urma tatuajelor si body-piercing-urilor cu ace nesterilizate. In intreaga lume sunt infectate cu virus hepatic C mai mult de 170 de milioane de persoane, alte 3-4 milioane de cazuri noi inregistrandu-se in fiecare an.
Specialistii spun ca, spre exemplu, dintr-un total de 100 de persoane infectate, aproximativ 25 la suta vor reusi sa se vindece fara a necesita terapie in primele 6 luni de la contactarea infectiei. Totusi, o majoritate de 75 la suta vor dezvolta forma cronica a infectiei si vor avea nevoie de terapie medicamentoasa.
Din pacate, o parte dintre cei care dezvolta forma cronica a infectiei cu virus C nu vor afla la timp de existenta infectiei si vor inregistra leziuni hepatice majore inainte de a fi diagnosticati. Netratata, hepatita C duce la ciroza si cancer la ficat, mare parte dintre pacienti necesitand transplant hepatic.
Tratamentul hepatitei C a inregistrat progrese majore in doar 15 ani. Atunci cand a fost identificata prima data si medicii au inceput sa trateze aceasta boala, se vindecau aproximativ 10-20 la suta dintre pacienti. Astazi, noile metode de terapie permit tratarea cu succes a 50-80 la suta dintre cei infectati.
Aproape 80 la suta dintre persoanele infectate nu prezinta simptomatologie. In unele cazuri, totusi, se pot inregistra urmatoarele manifestari: ingalbenirea pielii, oboseala, dureri abdominale, greata, lipsa poftei de mancare, urina inchisa la culoare.
Interferonul si ribavirina sunt cele doua medicamente aprobate pentru tratamentul persoanelor bolnave de hepatita virala C. Interferonul poate fi administrat singur sau in combinatie cu ribavirina. Forma standard, moderna de tratament este reprezentata de combinatia interferon pegylat - ribavirina. Consumul de alcool pe perioada tratamentului poate inrautati starea ficatului!

Despre ficat...

Ficatul este al doilea organ ca marime din corpul uman, dupa piele, si cantareste aproximativ 1,25 kilograme, fiind cam de marimea unei mingi de fotbal. Ficatul este localizat sub coaste, in partea dreapta a abdomenului.
Nu poti trai fara acest organ! Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din organismul uman, indeplinind peste 500 de functii. Unele dintre acestea sunt: lupta impotriva infectiilor; procesarea alimentelor digerate, din intestine; producerea bilei - o substanta care ajuta la digerarea hranei; depozitarea fierului, vitaminelor si a altor elemente chimice necesare bunei functionari a organismului; controlul nivelului grasimilor, glucozei si aminoacizilor din sange; detoxifierea si eliminarea unor substante care altfel ar putea otravi organismul uman.
In plus, ficatul ne ajuta sa producem energie rapid cand este nevoie, sa prevenim lipsa fluidelor prin stocarea anumitor minerale, vitamine si zaharuri, sa controlam producerea si eliminarea colesterolului, sa metabolizam alcoolul, sa depozitam fier, sa mentinem nivelul potrivit al multor elemente chimice si medicamente in sange, sa rezistam in fata infectiilor prin producerea de factori imuni care indeparteaza bacteriile din sange. Intreaga cantitate de sange care ajunge la inima si plamani trece mai intai prin ficat.
Ficatul are o extraordinara capacitate de regenerare. Pot fi indepartate trei sferturi din ficat, iar restul va creste la marimea si in forma initiala dupa o anumita perioada. Leziunile la nivelul ficatului afecteaza capacitatea acestui organ de a lupta impotriva infectiilor si de a indeplini celelalte sarcini. Insuficienta hepatica cauzata de hepatita cronica C este una din cele mai importante afectiuni care necesita transplant hepatic. Exista mai multe tipuri de boli de ficat, dar cele mai grave sunt: hepatitele virale, ciroza, litiaza biliara, afectiuni hepatice corelate cu consumul de alcool, cancerul hepatic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.