Eventuala debarcare a lui Vacaroiu, pe de o parte si Adrian Nastase, pe de alta, din fruntea respectiv a celor doua Camere ale Parlamentului comporta constatarea ca, printre altele, netezeste potentialmente drumul catre formarea unui noi logici polit
Eventuala debarcare a lui Vacaroiu, pe de o parte si Adrian Nastase, pe de alta, din fruntea respectiv a celor doua Camere ale Parlamentului comporta constatarea ca, printre altele, netezeste potentialmente drumul catre formarea unui noi logici politice de stanga.
De fapt, o atare infrangere politica suferita de PSD-ul cu imagine dorit europeana a lui Mircea Geoana poate avea ca si efect nedorit pentru reformistii partidului intrarea intr-un con de umbra a stangii care se chinuie sa devina reformista si, de aceea, seducatoare. O stanga cu care pare sa cocheteze actuala echipa de conducere a social-democratilor. Evident, o dezvoltare nefasta in privinta capacitatii de control a PSD asupra Legislativului ar pune la zid actuala conducere a partidului, aruncand in desuetudine si mai mult o reforma interna care nu va mai fi avut, astfel, loc. Sau, am putea specula ca tocmai o atare debarcare ar da mana libera reformistilor care vor putea sa se debaraseze, astfel, de figurile sinistre care le incarca nota de plata electorala. De unde si conflictul mocnit dintre Geoana si Nastase.
Nu m-as mira, in atari conditii, ca Ion Iliescu sa fie, pana la urma, cel care sa beneficieze cel mai mult de pe urma unui asemenea duble debarcari. Logica e simpla daca Nastase, Geoana&Co. au reusit performanta sa rateze alegerile la Capitala, sa piarda si lupta pentru Presedintie, sa nu poata forma nici guvernul si sa mai piarda, iata, si sefia celor doua Camere, atunci este de dedus pentru orice membru al PSD ca fara doar si poate, actuala echipa de conducere nu face fata provocarilor aduse de postura de manageri ai intaiului partid de opozitie. Formarea unui pol social-democrat va putea "beneficia", astfel, de influenta unui Ion Iliescu, "cerut de mase" si venit sa salveze stanga autohtona.
In aceasta ecuatie, afirma unele surse din interiorul PSD, Mircea Geoana nu ar mai putea aparea. PSD fie s-ar rupe - iar una dintre grupari s-ar integra in logica politica a noului pol, lasand de cealalta parte un Geoana cu un partid de buzunar, inconsistent si lipsit de credibilitate, fie PSD (in cvasi-integralitatea lui) ar putea decide revenirea la matca si sacrificarea lui Geoana si a echipei sale. Oricum ar fi, pe acest palier, Geoana si echipa ar deveni irelevanti.
Nu cred, insa, in aceasta varianta indusa din interior. Caci, un pol social democrat pastorit de Iliescu si promovat de un Petre Roman ar avea mult mai multe afinitati cu Mircea Geoana decat cu Mitrea si Nastase. Sa nu uitam ca Geoana a fost unul dintre oamenii sustinuti pana nu demult de Iliescu, iar stilul politic al lui Roman mi se pare mult mai apropiat de cel al lui Geoana decat de al altor lideri PSD. In plus, din motive europene si nu numai, un atare pol, nu cred ca va face parada de reflexele sale de tip iliescian si se va feri cu multa atentie de orice afiliatii cu fostii baroni. Initiativa promovarii acestei noi (?) stangi ii apartine, dupa cum spuneam, unui lider charismatic, european si cu o imagine externa similara pe undeva cu cea a lui Mircea Geoana: Petre Roman. Un pol social democrat promovat de cosmopolitul fost premier se crede ca "da bine pe ecran". Intr-un recent interviu, Petre Roman a tinut sa sublinieze, deja, ca o noua stanga va fi obligatoriu o stanga epurata de reziduuri tributare zodiei corupte in care PSD a salasluit. Devine, astfel, posibil ca Nastase, Mitrea sau Dan Ioan Popescu sa nu isi mai gaseasca locul in viitoarea posibila formula de stanga, in functii de varf. In sprijinul argumentatiei ar fi interesant de remarcat si faptul ca, intrebat recent daca situatia cu iz de ancheta a lui Mitrea si Popescu reprezinta tot un atac politic la adresa PSD ca si in cazul stenogramelor, dl Geoana a ezitat un raspuns direct, subliniind doar ca, in cazul in care vor exista dovezi tangibile, partidul va decide in consecinta. Cu alte cuvinte, "nimeni nu este la adapost". Aviz, amatorilor!
Mi se pare insa ca indiferent de formulele ulterioare de lucru pe care stanga le va identifica, daca PSD pierde confruntarea cu Alianta pentru sefia celor doua Camere legislative, echipa de conducere a partidului si partidul insusi in formula actuala cred ca isi traiesc ultimele clipe de glorie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.