Trupele israeliene au luat cu asalt, ieri, doua sinagogi din coloniile aflate in Fasia Gaza, in care s-au baricadat protestatarii, unii dintre acestia refugiindu-se pe acoperisurile cladirilor, relateaza Mediafax. In cea de-a doua zi a evacuarii fort
Trupele israeliene au luat cu asalt, ieri, doua sinagogi din coloniile aflate in Fasia Gaza, in care s-au baricadat protestatarii, unii dintre acestia refugiindu-se pe acoperisurile cladirilor, relateaza Mediafax. In cea de-a doua zi a evacuarii fortate, militarii au patruns in sinagoga din principala colonie din Fasie, Neve Dekalim, devenita bastion al opozantilor fata de retragere. Colonistii au ripostat, aruncand cu sticle de apa asupra soldatilor, in cele din urma fiind transportati in afara incintei. La scurt timp, militarii au intervenit cu tunuri cu apa impotriva activistilor baricadati pe acoperisul sinagogii din Kfar Darom si apoi au patruns in cladire. In zona au fost aduse macarale si custi in vederea evacuarii protestatarilor, care au aruncat pepeni si vopsea asupra militarilor.
Unii dintre colonistii evacuati in cursul zilei au incendiat autobuzele in care fusesera escortati, militarii fiind nevoiti sa ii transfere in alte vehicule. Generalul Dan Harel, comandantul regiunii Gaza, si-a exprimat speranta ca implantarea Kfar Darom va fi evacuata in cursul zilei de astazi. "Ar fi bune intelegerile, dar, in caz contrar, oricum ii vom evacua pe colonisti", a spus el.
O alta situatie tensionata a fost inregistrata la Kfar Yam, unde un barbat inarmat a amenintat ca va deschide focul asupra soldatilor in cazul in care vor incerca sa il evacueze. Oficialii israelieni afirma ca operatiunile se desfasoara mai rapid decat fusese estimat si se vor incheia in numai cateva zile, in loc de termenul de cateva saptamani anuntat inaintea inceperii evacuarii. Conducerea armatei l-a anuntat pe premierul Ariel Sharon ca aproximativ 70 la suta dintre colonisti au plecat sau au fost evacuati. Inca de miercuri, mai mult de jumatate dintre cele 21 de colonii din Fasia Gaza fusesera evacuate, desi multi dintre locuitori au opus rezistenta.
Colonii evacuate
Sase dintre cele 21 de colonii evreiesti din Fasia Gaza si doua dintre cele din nordul Cisiordaniei au fost deja evacuate dupa declansarea, luni, a operatiunii de retragere, potrivit Mediafax. Implantarile Tel Katifa, Bedolah, Kerem Atsmona, Morag, Ganei Tal si Dugit au fost declarate oficial evacuate. Primele cinci colonii fac parte din blocul Gush Katif, fiind evacuate inca de miercuri, in vreme ce implantarea Dugit a fost eliberata inca de luni seara. Locuitorii din alte trei colonii - Rafiah Yam, Peat Sade si Nisanit - au plecat din Gaza, dar implantarile nu au fost inca declarate oficial evacuate. In plus, colonia Slav din blocul Gush Katif si implantarea Elei Sinai sunt practic parasite. Operatiunile de evacuare a coloniei Neve Dekalim continua. In colonie s-au infiltrat insa cateva sute de militanti radicali. Printre coloniile care urmeaza sa fie evacuate se mai numara si Netzarim, Kfar Darom (unde colonistii radicali au blocat accesul, iar armata si politia au reusit sa intre ieri dimineata), Kfar Yam, Shirat Hayam, Bnei Atsmona, Katif (unde locuitorii s-au declarat dispusi sa plece fara a opune rezistenta), Gadid, Gan Or si Netzer Hazani, aflate in aceeasi situatie. Armata israeliana a anuntat, ieri, ca in Fasia Gaza se mai aflau circa 8000 de civili, in majoritate militanti infiltrati in zona.
Atentat dejucat
Fortele de securitate israeliene au arestat, ieri, patru membri ai miscarii radicale palestiniene Jihadul Islamic, banuiti ca pregateau un atentat sinucigas in timpul evacuarii israeliene din Fasia Gaza, relateaza Mediafax. Surse din serviciile israeliene de securitate au declarat ca fortele de ordine au gasit o centura cu explozibili intr-un rezervor de apa din Mawassi, enclava palestiniana situata in centrul blocului de colonii Gush Katif, in sudul Fasiei Gaza. Trei dintre activistii Jihad arestati locuiesc in Mawassi, iar cel de-al patrulea la Khan Younes, tot in Fasia Gaza. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.