James Dougherty, politistul pensionar din Los Angeles care a fost primul barbat din viata Normei Jeane Baker (inainte ca aceasta sa ia drumul Hollywoodului si sa devina Marilyn Monroe), s-a stins din viata la varsta de 84 de ani. Dougherty a murit la
James Dougherty, politistul pensionar din Los Angeles care a fost primul barbat din viata Normei Jeane Baker (inainte ca aceasta sa ia drumul Hollywoodului si sa devina Marilyn Monroe), s-a stins din viata la varsta de 84 de ani. Dougherty a murit la inceputul acestei saptamani in localitatea San Rafael, din California, din cauza unor complicatii legate de leucemia de care suferea. El si Norma Jeane Baker s-au cununat civil si religios in 1942, dar la scurt timp el s-a angajat in marina comerciala. Au divortat in 1946. Dougherty, care s-a recasatorit apoi de doua ori, a lucrat vreme de 25 de ani in Departamentul de Instructie al politiei din Los Angeles, iar dupa pensionarea sa, in 1974, s-a mutat in Arizona, iar ulterior, intr-un orasel din statul american Maine. A refuzat ani in sir sa vorbeasca despre perioada in care a fost sotul lui Marylin Monroe si, abia dupa ce a divortat a doua oara, s-a hotarat sa dezvaluie publicului cate ceva. In 1997, Dougherty a scris chiar si o carte intitulata "To Norma Jeane with Love, Jimmie", in care recunostea ca a urmarit cu interes cariera fostei sale sotii pana in clipa in care aceasta s-a stins din viata. "Am tinut la ea, dar oamenii trebuie sa inteleaga ca Marilyn Monroe a reprezentat doar un capitol scurt din viata mea", declara Dougherty la un moment dat. Cea de-a treia sotie a lui Dougherty, Rita, a murit in 2003, iar familia sa planuieste sa-l inmormanteze alaturi de aceasta, in Maine.
Povestea lor
Chiar daca spunea ca Marilyn a reprezentat doar un scurt capitol, Dougherty a pastrat pana in ultima clipa fotografia de la nunta care a avut loc in 1942, la sase luni dupa atacul de la Pearl Harbor. El avea 21 de ani si era un barbat impunator, atletic, iar Norma Jeane Baker, o frumusete din Los Angeles, de doar 16 ani. Cand ea a murit 20 de ani mai tarziu, lumea o stia ca Marilyn Monroe, iar James era doar o persoana pasagera din viata ei, un nume aproape ignorat printre altele extrem de celebre: jucatorul de baseball DiMaggio si celebrul dramaturg Arthur Miller, care reprezentau un tip al eroului de dupa al doilea razboi mondial. Multi biografi l-au tratat pe Dougherty ca pe o nota de subsol a paginilor, un personaj din trecutul Normei Jeane. Istoricul William Manchester l-a descris pe Dougherty intr-o singura fraza: "primul ei sot a invatat-o ce inseamna extazul sexual".
Dougherty stia insa totul despre Monroe si era foarte suparat pe faptul ca Monroe a fost "portretizata grotesc de majoritatea biografilor si ca in descrierile lor nu exista nici urma de afectiune si dragoste cand vorbeau despre ea". Anul trecut, Dougherty a aparut ca personaj principal in documentarul "Marilyn's Man" care a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul este o cronica sentimentala a povestii de dragoste dintre Dougherty si Norma Jeane Baker, ilustrata cu o serie de interviuri cu Dougherty. Un fost cameraman de la Hollywood care este un colectionar impatimit al materialelor cu Marilyn, Schani Krug, a decis ca primul sau film sa-l aiba ca subiect pe Dougherty si pe Norma Jeane. "Jim este o persoana extraordinara, cinstita, de moda veche. Acum a venit momentul ca lumea sa afle adevarul despre povestea lor de dragoste. Este timpul ca lumea sa o vada pe Marylin asa cum era ea, si nu un mit", spunea Krug cu ceva vreme in urma.
"Ne iubeam"
Acest documentar releva faptul ca mariajul lui Marylin a fost aranjat de niste prieteni de familie si de matusa acesteia, Ana Lower, care doreau sa evite intoarcerea fetei la orfelinat. Dougherty cunostea situatia ei si a povestit ca mica sa mireasa il adora: "ne iubeam ca doi nebuni. M-am simtit cel mai norocos om din lume". Insa norocul sau s-a spulberat in momentul in care a descoperit ca sotia sa era adorata si de camera de filmat. Au divortat in '46, dupa ce Jim s-a intors de pe mare. Dougherty a declarat ca observase semne de instabilitate la sotia sa, insa crede ca divortul a fost provocat de felul diferit in care cei doi priveau viata: eu voiam o viata stabila, pe cand ea dorea sa devina vedeta. Mai mult decat atat, cei de la Hollywood i-au spus ca "nu poate fi maritata, nu poate avea copii, pentru ca un sex-simbol nu are asa ceva".
Atunci cand Monroe a dat lovitura in 1953 cu "Gentlemen Prefer Blondes" (Domnii Prefera Blondele), Dougherty nu era altceva decat un fan distant. El a intrat in Departamentul de Politie din Los Angeles si in prima echipa SWAT din tara. Ulterior, acesta s-a mai casatorit de doua ori, a crescut patru copii si a avut, dupa cum afirma, "o viata binecuvantata" alaturi de cea de-a treia sotie a sa, Rita. Dougherty a povestit ca aceasta era un fan al actritei si l-a incurajat sa povesteasca despre viata pe care a avut-o cu ea. Totusi, cinstit, el a recunoscut ca "am fost un strain pentru Marilyn Monroe. Relatia noastra post-divort a constat in cateva telefoane, iar mormantul nu i l-am vizitat niciodata, pentru ca ar fi prea dureros". (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.