Intentia declarata a Coalitiei de a-i schimba din functii pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului este, in opinia PSD, anticonstitutionala si impotriva logicii de functionare a statului de drept, se arata intr-un comunicat de presa al part
Intentia declarata a Coalitiei de a-i schimba din functii pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului este, in opinia PSD, anticonstitutionala si impotriva logicii de functionare a statului de drept, se arata intr-un comunicat de presa al partidului. Presedintele Mircea Geoana si intreaga conducere a PSD si-au reiterat hotararea de a contracara planul Coalitiei, se mai arata in document. PSD va uza de toate mijloacele de protest politic si civic pentru a impiedica un derapaj anticonstitutional al actualei puteri. "PSD considera ca actuala putere trebuie sa-si insuseasca modelul european al coabitarii politice, model in care Parlamentul sau administratiile locale pot fi conduse de reprezentanti ai altor partide decat cele care formeaza Guvernul", se spune in comunicatul de presa. In acelasi document, PSD dezminte categoric informatia conform careia conducerea PSD ar fi discutat despre posibilitatea ca presedintiii Camerei Deputatilor si Senatului sa isi inainteze demisiile din functii. Nici unul dintre membrii conducerii PSD nu a facut o astfel de propunere.
Presedintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul UDMR de Cluj Eckstein Kovacs Peter, considera constitutionala revocarea din functie a presedintilor celor doua Camerele ale Parlamentului. Eckstein a declarat ieri ca schimbarea preconizata de Coalitia guvernamentala va intampina "o opozitie inversunata" si va genera "o furtuna politica". "Demersul este constitutional. Cand nu le convine ceva, PSD-istii merg la Curtea Constitutionala, incercand sa induca in eroare opinia publica cu privire la neconstitutionalitatea demersului. Cei doi presedinti ai Camerelor sunt si membri ai Biroului Permanent, deci pot fi revocati", a afirmat senatorul UDMR. Eckstein l-a acuzat pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca s-a folosit de pozitia sa pentru a impiedica adoptarea unor legi. "Presedintele Senatului are o putere peste masura. S-a folosit de ea pentru a impiedica adoptarea unor legi sau a acordat, preferential, cuvantul unor colegi din PSD sau din Opozitie, impiedicand desfasurarea in bune conditii a procesului legislativ", a declarat Eckstein. El a spus ca modificarea Regulamentului Senatului va prevedea ca revocarea presedintelui Senatului este o sanctiune data fie pentru incalcarea Regulamentului Camerei, fie pentru pierderea sustinerii parlamentare. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.