Reprezentantii Politiei si Jandarmeriei din Mures au declarat joi ca intentioneaza sa infiinteze o structura a Jandarmeriei in satul confruntat cu conflicte interetnice, Hadareni, din cauza starii tensionate care persista acolo. Comisarul-sef Ioa
Reprezentantii Politiei si Jandarmeriei din Mures au declarat joi ca intentioneaza sa infiinteze o structura a Jandarmeriei in satul confruntat cu conflicte interetnice, Hadareni, din cauza starii tensionate care persista acolo.

Comisarul-sef Ioan Cenean a precizat ca ministrul Administratei si Internelor, Vasile Blaga, este cel care da verdictul infiintarii unui astfel de post. Astfel, 20 de jandarmi si politisti vor asigura in permanenta ordinea in localitatea mureseana, unde saptamana trecuta a inceput executarea silita a celor gasiti vinovati de incendierea caselor de rromi, in septembrie 1993.
GRESEALA. La aceeasi intalnire, unul dintre romanii din Hadareni, Nicolae Gal, a spus ca solutiile date in instanta, de a despagubi cu fonduri banesti rromii in cauza, reprezinta ""o greseala enorma din partea justitiei"", pentru ca femeia al carei sot (roman - n.r.) a fost omorat primul nu a beneficiat de aceleasi compensatii ca familiile de rromi. Astfel, femeia in cauza, Dana Chetan, a rugat rromii sa renunte la executarea silita a romanilor invocand faptul ca si ea a putut convietui cu cei care i-au ""omorat sotul"". In replica, un reprezentant al rromilor din Hadareni, Eleonora Rostas, a afirmat: ""Sa ne dea banii si suntem gata impacati"". Pentru a aplana conflictul iscat intre cele doua etnii, Guvernul s-a angajat sa plateasca celor 18 reclamanti suma de bani ceruta, iar reclamantii au renuntat la orice pretentii, declarand: ""Aceasta reprezinta solutionarea definitiva a cauzelor, inclusiv a actiunilor noastre civile interne"".
PLATI. Pe de alta parte, MAE a explicat, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca de la 5 iulie 2005, CEDO a dispus scoaterea de pe rol a cauzei privind 18 dintre cei 25 de reclamanti ca urmare a incheierii unei conventii de intelegere amiabila intre acestia si statul roman, apreciind ca angajamentele asumate de parti reprezinta o solutionare justa a cauzei. Astfel, Guvernul s-a angajat sa plateasca celor 18 reclamanti sume cuprinse intre 11.000 si 23.000 de euro cu titlu de despagubiri materiale si morale (in total 262.000 de euro), iar reclamantii au renuntat la orice pretentii, declarand: ""Aceasta reprezinta solutionarea definitiva a cauzelor, inclusiv a actiunilor noastre civile interne"". (Sidonia Silian)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.