O situatie cel putin ciudata exista, in prezent, pe piata cimentului din Romania. Consiliul Concurentei anunta, miercuri, ca Lafarge Romcim si-a platit amenda, primita in urma unei anchete care a demonstrat ca, impreuna cu Carpatcement si Holcim, soc

O situatie cel putin ciudata exista, in prezent, pe piata cimentului din Romania. Consiliul Concurentei anunta, miercuri, ca Lafarge Romcim si-a platit amenda, primita in urma unei anchete care a demonstrat ca, impreuna cu Carpatcement si Holcim, societatea infiintase un cartel care stabilea preturile pe piata romaneasca si la export. Lafarge a achitat amenda in valoare de 37,7 milioane de lei aplicata de Consiliul Concurentei (Holcim a platit amenda in luna iunie, iar Carpatcement o luna mai tarziu). Dupa ce Consiliul a anuntat acest lucru, un comunicat al Lafarge, sosit tot miercuri, a reusit sa provoace confuzie pe piata: compania a afirmat ca renunta la actiunea in justitie impotriva deciziei Consiliului Concurentei prin care a fost amendata, dupa ce ar fi primit permisiunea de a continua sa exporte la aceleasi preturi.
"Cu grija de a conserva actualul dispozitiv industrial al uzinei de la Medgidia pentru a raspunde la cresterea asteptata a pietei romanesti in viitor, si pentru a utiliza la maximum supracapacitatea actuala cu mentinerea efectivelor de personal in aceasta locatie, Lafarge Romcim a obtinut de la Consiliul Concurentei asigurarile necesare pentru continuarea activitatii sale de export si a politicii de pret aferente, asa cum rezulta acestea din constrangerile pietei internationale de ciment", se arata in comunicatul Lafarge.

Consiliul Concurentei neaga: nu a dat nici un fel de asigurare

Ieri, la Consiliul Concurentei domneau uimirea si tacerea. "Noi nu am facut nici o concesie, nici nu se pune problema de asa ceva, nu este in spiritul institutiei noastre. Noi nu ne ocupam de preturi, deci nu aveam cum sa permitem continuarea exporturilor la preturile facturate de Lafarge. Cred ca este vorba despre un comunicat mai putin fericit din partea lor. Nu avem o alta pozitie referitoare la acest subiect", ne-a precizat Simona Barbu, purtator de cuvant al Consiliului Concurentei.
Nici Lafarge nu a fost mai comunicativa, compania reusind, totusi, sa ofere o singura fraza, reprezentand raspunsul la cererea noastra de a clarifica situatia:
"In urma corespondentei cu Consiliul Concurentei, Lafarge Romcim a ajuns la concluzia ca Decizia 94/2005 nu sanctioneaza politica sa de exportator si ca poate continua aceasta politica tinand cont de realitatile si constrangerile pietei internationale de ciment".

Pret de dumping peste granita, pierderi recuperate la intern

Consiliul Concurentei a amendat, la finele lunii mai, companiile Lafarge, Holcim si Carpatcement cu peste 27 de milioane de euro, pentru practicarea in comun a preturilor de vanzare a cimentului.
Dupa o analiza a pietei cimentului si a activitatii celor trei producatori, care s-a intins pe o perioada de mai mult de patru ani, echipa de investigatie a demonstrat ca in perioada 2000 - 2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din Romania.
Pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat, precizam ca in anul 2003, tona de ciment era vanduta la export cu 24 de dolari, in timp ce romanii cumparau in intern cu 80 de dolari, pentru a acoperi pierderile pe care cimentarii le aveau din preturile de dumping practicate la export. Comparativ, in Polonia pretul unei tone de ciment era de 50 de dolari, in Ungaria de 60 de dolari, iar in Cehia 55 de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.