Penitenciarul de maxima siguranta din municipiul Aiud, judetul Alba, traverseaza una dintre cele mai negre perioade din istoria sa, de peste 150 de ani. Considerata inca din perioada comunista una dintre cele mai grele unitati de detentie din Romania

Penitenciarul de maxima siguranta din municipiul Aiud, judetul Alba, traverseaza una dintre cele mai negre perioade din istoria sa, de peste 150 de ani. Considerata inca din perioada comunista una dintre cele mai grele unitati de detentie din Romania, temuta puscarie a ajuns in ingrata situatie de a dramui la maximum hrana celor aproximativ 1.100 de incarcerati, 400 dintre ei fiind condamnati la pedepse mari pentru infractiuni criminale.

O vizita intr-o inchisoare precum cea din Aiud, in care au murit in lanturi si chinuri groaznice multi dintre opozantii comunismului, astazi nu mai constituie un motiv de ingrijorare. Inchisoarea terorii de pe vremuri se transforma incet-incet intr-o unitate de detentie la standardele europene, iar vizitatorii ocazionali nu mai simt fiori reci pe sira spinarii.
MENIU CU LEGUME. Cu toate ca se vorbeste tot mai des de integrarea in Uniunea Europeana, detinutii anului 2005 din Aiud sunt in pericol sa moaraa€¦ de foame. Daca pe vremuri puscariasii treceau in liniste la cele vesnice in urma unor barbarii sangeroase de neimaginat, cei de astazi se afla in pragul inanitiei. De cateva zile bune, la pranz se mananca numai dovlecei si guliia€¦ In goana acerba spre indeplinirea criteriilor de aderare la UE, mai-marii tarii isi inchipuie ca sistemul penitenciar romanesc se poate revitaliza si fara bani de la buget. Si, mai grav, cu detinuti lihniti de foamea€¦ Bugetul alocat pentru acest an s-a terminat luna trecuta, iar in prezent conducerea Penitenciarului depune eforturi disperate sa faca rost de bani din piatra seaca pentru ca detinutii sa nu moara de foame.

FRISOANE.Asa arata intrarea in Sectia
a VII-a a Penitenciarului Aiud


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.