Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vrea sa isi premieze inspectorii cu bani din amenzile pe care acestia le-au aplicat in urma actiunilor de control. Daca propunerea va fi aprobata de Guvern, reprezentantii ANPC sustin ca an

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vrea sa isi premieze inspectorii cu bani din amenzile pe care acestia le-au aplicat in urma actiunilor de control. Daca propunerea va fi aprobata de Guvern, reprezentantii ANPC sustin ca angajatii vor primi salarii mai mari si astfel vor fi diminuate cazurile de coruptie in randul functionarilor cu atributii de control.
Proiectul prevede constituirea lunara a unui fond de stimulare financiara a personalului ANPC si din unitatile subordonate, alimentat cu 25% din valoarea amenzilor incasate, 5% din valoarea amenzilor incasate prin executare silita, 8% din valoarea bunurilor confiscate si 3% din sumele incasate de alte organe ale Administratiei publice, la cererea ANPC. Sumele, supuse impozitarii, vor fi repartizate salariatilor in functie de contributia la actiunile de aplicare si incasare a amenzilor. Pe scurt, acestea sunt principalele amendamente incluse in proiectul de hotarare initiat de ANPC.
"O initiativa buna intr-o mica masura", "O sabie cu doua taisuri" sau "O ciudatenie" - astfel catalogheaza liderii Agrostar, Asociatia Romana a Carnii si Rompan, initiativa ANPC.

Aurel Popescu, presedintele Rompan

"Din experienta anilor trecuti va pot da o multime de exemple in care inspectorii ANPC dadeau amenzi numai pentru ca asa voiau ei. Chiar daca nu gaseau nimic in neregula spuneau ca nu au incotro si trebuie sa-si faca <

>. Consider ca daca acesti oameni sunt platiti din banul public ar trebui sa-si faca meseria asa cum trebuie. Un asemenea sistem nu ar face nimic altceva decat sa amplifice excesele de abuzuri si coruptie".

Mihai Visan, presedintele Asociatiei Romane a Carnii

"O astfel de masura nu poate fi considerata decat extrema, iar punerea ei in practica va conduce la un val masiv de abuzuri. Nu pot spune ca in Romania exista un mecanism functional de protectie a consumatorului. Ce propune ANPC e mai mult o sabie cu doua taisuri. Sper ca Guvernul sa nu aprobe aceasta masura. In orice caz, asociatia pe care o conduc va cere ca o asemenea initiativa sa nu fie pusa in practica".

Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar

"Cred ca cei de la ANPC propun asta pentru ca inspectorii sa nu mai ceara sau sa primeasca spaga. Nu stiu, insa, daca initiativa va duce la consolidarea sigurantei consumatorilor. Propunerea ANPC ridica, insa, urmatoarea intrebare: au ales sa-si stimuleze inspectorii pentru ca pana acum nu si-ar fi facut meseria cum trebuie? Nu stiu daca e cea mai inspirata masura. Pare o ciudatenie".

"Unui om, pana nu ii dai, nu ii poti cere"

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Catalin Florin Teodorescu, considera ca initiativa poate fi o masura care sa previna eventualele cazuri de coruptie.
"Cred ca intotdeauna e loc si de mai bine. Atat timp cat angajatii altor institutii beneficieaza de astfel de stimulente, nu vad de ce inspectorii OPC nu ar putea sa fie recompensati in acest fel.
Tin sa precizez ca, pentru moment, aceasta masura este doar o propunere. Ramane de vazut daca va fi si acceptata. Conform proiectului care urmeaza sa fie trimis Guvernului spre aprobare, presedintele ANPC nu va beneficia de astfel de stimulente financiare. Nu am facut asta cu gandul sa-mi triplez salariul". Presedintele ANPC a tinut sa precizeze ca salariul unui inspector din cadrul ANPC este cuprins intre 4 - 10 milioane lei net lunar. "Unui om, pana nu ii dai, nu ii poti cere. Nimeni nu ar muncii pe nimic", ne-a declarat in final seful ANPC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.