Proiectele de infrastructura calamitate trebuie aduse la starea de functionalitate, altfel banii trebuie returnati. Conform caietului de sarcini, exista o conditie de eligibilitate ca fiecare proiect sa fie mentinut in stare de functionalitate timp
Proiectele de infrastructura calamitate trebuie aduse la starea de functionalitate, altfel banii trebuie returnati. Conform caietului de sarcini, exista o conditie de eligibilitate ca fiecare proiect sa fie mentinut in stare de functionalitate timp de cinci ani. Daca nu se respecta aceasta prevedere, sprijinul nerambursabil trebuie returnat. Astfel, Consiliul Local trebuie sa se angajeze printr-o hotarare ca vor asigura intretinerea drumului si ii vor mentine starea de functionalitate. "Pana la valul de acum, peste 80 de proiecte de infrastructura au fost afectate, intr-un grad cuprins intre 10 si 80 la suta. Dar evenimentele din ultimele zile vor modifica aceasta lista", a declarat Samoila Szabo, directorul general al Agentiei Sapard.
In baza prevederilor privind situatia de exceptionalitate, masura 2.1. va beneficia de o realocare de 70 de milioane de euro, in scopul reabilitarii digurilor si a proiectelor calamitate.
Pagubele in urma inundatiilor au fost evaluate la 20-25 de milioane euro, iar pentru refacerea digurilor din zonele afectate i-au fost alocate, teoretic, 20 de milioane de euro, urmand ca diferenta sa fie folosita pentru finantarea unor proiecte noi din zonele calamitate de inundatii. "In multe cazuri, insa, reabilitarea proiectelor calamitate vor necesita o alta structura de cost, putand fi necesare chiar proiecte tehnice noi. Daca continua sirul de calamitati, aceasta suma nu va mai putea fi acordata pentru proiecte noi", a mai declarat Szabo. Utilizarea banilor se va putea face numai dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor va emite un act normativ care sa delimiteze zonele calamitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.