Ministerul Sanatatii (MS) propune, in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii spitalelor, ca limitele minime si maxime ale salariului directorului general de spital sa fie stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii. Mai mult, con

Ministerul Sanatatii (MS) propune, in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii spitalelor, ca limitele minime si maxime ale salariului directorului general de spital sa fie stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii. Mai mult, conform proiectului, fiecare director general va avea obligatia ca in termen de maximum 18 luni sa urmeze si sa absolve unul dintre cursurile de management sanitar stabilite prin ordin de MS. Exceptie vor face medicii specialisti sau primari in specialitatea sanatate publica si management sanitar, absolventii cursurilor de masterat sau competenta in sanatate publica sau a unor cursuri echivalente stabilite de MS. Prin contract, functia de director general este incompatibila, printre altele, cu: efectuarea altor activitati pentru care primesc salariu sau indemnizatie pentru o perioada mai mare de 3 luni consecutiv, exercitarea unor functii de demnitate publica numite sau alese, detinerea personala de parti sociale sau actiuni de catre rudele si afinii lor pana la gradul al II-lea la societati comerciale care stabilesc relatii comerciale direct sau prin intermediari cu spitalul in care sunt angajati sau care se afla in concurenta directa sau indirecta cu spitalul, detinerea concomitenta de alte functii de conducere in spital inclusiv cea de sef de sectie.
Totodata, proiectul prevede ca personalul care asigura conducerea executiva trebuie sa fie incadrat cu contract de munca cu norma intreaga in spital. De asemenea, atributiile de conducere executiva ale spitalului pot fi incredintate pe baza de contract unor firme sau organizatii specializate, in baza hotararii Consiliului de Administratie, cu aprobarea MS. "Doua sau mai multe spitale vor putea fuziona si vor putea alcatui un consortiu", cu o administratie proprie care poate incheia contracte de furnizare de servicii de sanatate in nume propriu.

Proiect facut pe picior, dupa criticile lui Basescu

Prof. dr. Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) ne-a declarat:"Nu stim nimic despre acest proiect, desi potrivit legii, reprezentantii MS erau obligati sa discute direct cu noi. Reprezentantii CMR au aflat marti dupa-amiaza ca acest proiect tocmai fusese publicat pe site-ul MS si ca oricine poate veni cu propuneri pe pagina MS de Internet. Noi dorim o discutie directa cu reprezentantii MS, nu prin intermediul calculatorului. Si dupa cum am precizat, conform legii, proiectul trebuia dezbatut cu CMR". Totodata, acesta a spus ca MS trebuia sa prezinte acest proiect de modificare a Legii spitalelor pana in luna iunie a.c.:"Eu cred ca acest proiect a fost facut pe picior. Mai exact, MS a aparut cu acest proiect la aproape o saptamana dupa ce presedintele Traian Basescu a adus o serie de critici, unele reale, referitoare la situatia din Sanatate si la actuala Lege a spitalelor. Oricum ultima intalnire pe care noi am avut-o cu reprezentantii MS pe aceasta tema a fost in luna martie a.c. De atunci nu s-a mai spus nimic". In ceea ce priveste posibilitatea fuzionarii a doua sau mai multor spitale si formarea unui consortiu, secretarul general al CMR a precizat ca nu stie daca spitalele vor fi doritoare sa faca acest lucru:"Fiecare unitate spitaliceasca are conducerea sa, intre spitale exista concurenta...".
Ieri, Consiliul National al CMR a dezbatut o serie de acte normative, inclusiv proiectul de modificare a Legii spitalelor initiat de catre MS. In urma sedintei, reprezentantii CMR au trimis minisrului Sanatatii, Mircea Cinteza, o scrisoare in care isi arata nemultumirea fata de "atitudinea MS de marginalizare a Corpului medical si fata de lipsa de comunicare cu reprezentantii legali si legitimi ai acestui Corp profesional".

Nu se respecta nici macar ce i-a trimis... Cinteza lui Branzan

Totodata, CMR atrage atentia MS ca nu respecta Legea 306/2004 si nu are consultari sistematice cu reprezentantii CMR: "Nici punctele privind aceste consultari prevazute in memorandumul aprobat de Adunarea Generala Extraordinara din 15 decembrie 2004, semnat si inmanat ministrului Sanatatii de atunci, Ovidiu Branzan, de catre presedintele CMR din acel moment, Mircea Cinteza, nu au fost respectate acum". "CMR va depune o serie de amendamente la acest proiect direct la Comisiile de Sanatate ale Camerei Deputatilor si Senatului. In ceea ce priveste proiectul, spre exemplu, noi ne punem intrebarea ce cauta un reprezentant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in Consiliul de Administratie al spitalului, in conditiile in care spitalul are contract cu CNAS? De ce un director general de spital nu poate fi membru in Consiliul Judetean sau Local, in conditiile in care acesta apara si promoveaza in comunitatea locala interesele unitatii spitalicesti? Si mai sunt multe alte propuneri cu care CMR nu este de acord", a adaugat prof. dr. Vasile Astarastoae.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.