"De aici in eternitate" (Pro Cinema, orele 17), este un film de referinta in cinematografia mondiala, cu un impresionant palmares de premii: opt Oscaruri (la cele mai importante categorii), doua Globuri de Aur, Premiul asociatiei criticilor new-yorke
"De aici in eternitate" (Pro Cinema, orele 17), este un film de referinta in cinematografia mondiala, cu un impresionant palmares de premii: opt Oscaruri (la cele mai importante categorii), doua Globuri de Aur, Premiul asociatiei criticilor new-yorkezi, Premiul Special la festivalul de la Cannes. Desi initial privit cu scepticism, scenariul filmului a reusit sa transpuna pe ecran masivul best-seller "From Here to Eternity", de James Jones, pastrandu-i spiritul si atmosfera. Finalmente, filmul a fost o reusita din toate punctele de vedere. Este un story despre vietile militarilor (si ale sotiilor acestora) stationati in 1941 intr-o baza militara din Hawaii. Robert E.Lee Prewitt tocmai a sosit prin transfer si are o reputatie de boxer bun, iar cand capitanul Holmes ii cere sa intre in echipa regimentului, "Prew" refuza, ceea ce-i atrage animozitati si din partea comandantului, care-l pune sa faca muncile cele mai penibile din tabara, si din partea colegilor, cu exceptia unuia. Serg. Warden (Burt Lancaster) are o torida relatie amoroasa cu sotia capitanului, frumoasa Karen (Deborah Kerr); memorabila ramane scena de dragoste de pe plaja, in timp ce surf-eri trec pe langa ei... Prew face cunostinta cu "Printesa", alias Alma-Lorene, o prostituata, iar legatura dintre cei doi este una dintre doi singuratici... Intre timp, are loc catastrofalul atac japonez de la Pearl Harbor... Razboiul ajunge pana in paradisiacul Hawaii...
De la orele 20.00, HBO are in programul sau "Ziua Recunostintei" (SUA, 2003), film cu care scenaristul Peter Hedges isi face debutul regizoral. "Ziua Recunostintei" este o poveste urbana, de familie, dulce-acrisoara. April (Katie Holmes) traieste independenta in apartamentul ei din New York. Ca sa imbunatateasca impresia proasta a familiei fata de ea, ii invita pe toti la o cina de Ziua Recunostintei. Dar, incepand de la prietenul ei la meniu, nimic nu merge cum a planuit. Si totusi, in ciuda tuturor micilor neplaceri sau a dramei familiale, vor gasi toti resursele de impacare, intelegere, speranta.
Filmul serii este capodopera lui Julio Medem "Lucia si sexul", programata de TVR 1 la orlele 23.35. Lucia (Paz Vega - foto), al carei iubit (scriitorul Lorenzo) a disparut in urma unui accident neelucidat, pleaca pe o insula, invocata obsesiv in romanul pe care acesta il scria, pentru a lamuri aspectele obscure ale biografiei lui si cauza erodarii relatiei lor. Intr-adevar, geografia misterioasei insule, tabuizate de Lorenzo, contine o viata paralela, sumbra a acestuia, intens exploatata literar, pe care Lucia o va descifra. In urma unei iubiri de o noapte petrecute o data aici, a rezultat o fetita (Luna), de care Lorenzo a aflat foarte tarziu si incearca sa se apropie incognito. Dar, in cautarea unor experiente inedite pentru romanul sau, Lorenzo ii sugereaza bonei Lunei, o adolescenta initial inocenta, sa provoace o relatie de tip incestuos cu amantul mamei ei. Implicandu-se el insusi intr-o aventura cu bona Lunei, Lorenzo determina, involuntar, moartea propriei fiice, devorata, in casa ei, de un dog german. Moartea cumplita a fiicei are efectul unei lovituri cruciale pentru Lorenzo, care il obliga sa renunte la Lucia si sa plonjeze intr-un alt plan al existentei. Incercand sa se intoarca la scris, el nu intelege ca lasitatea nu este creativa, incercarea de a arunca propria culpa in spatele unor personaje livresti, de a transforma suferinta reala in text, falimenteaza si Lorenzo este cuprins cu totul de disperare, pe care o duce pana la suicid. Paz Vega a fost rasplatita cu premiul Goya (echivalentul spaniol al Oscarului) pentru acest rol absolut minunat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.