Cresterile din ultima vreme ale cursurilor la petrol par sa se faca resimtite pana la urma si in China. Spre deosebire, insa, de Europa si SUA, in China cei care trebuie sa suporte recordurile barilului sunt importatorii si rafinariile, si aceasta fi
Cresterile din ultima vreme ale cursurilor la petrol par sa se faca resimtite pana la urma si in China. Spre deosebire, insa, de Europa si SUA, in China cei care trebuie sa suporte recordurile barilului sunt importatorii si rafinariile, si aceasta fiindca Guvernul cere mentinerea preturilor la carburanti la un nivel constant. De fapt, China isi stabileste lunar cursul barilului in functie de cotatiile de pe principalele piete, la care adauga o marja de variatie de 8 la suta. In momentul de fata, barilul de petrol pe piata chineza valoreaza intre 43 si 47 de dolari. Aceasta situatie a dus la izbucnirea unui adevarat scandal intre cele doua mari companii petroliere chineze PetroChina si Sinopec si Comisia nationala pentru reforma si dezvoltare, care stabileste preturile la petrol. Cea mai importanta consecinta pare a fi aceea ca in unele zone ale tarii se inregistreaza deja o penurie de carburanti, fapt care, in opinia analistilor, ar putea afecta previziunile de crestere economica a Beijingului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.