Bulgaria ar putea adopta moneda unica inaintea Romaniei cu cativa ani, in conditiile in care tara noastra indeplineste in prezent doua din cele patru criterii de aderare la zona euro. Adoptarea monedei unice europene de catre Romania ar putea av
Bulgaria ar putea adopta moneda unica inaintea Romaniei cu cativa ani, in conditiile in care tara noastra indeplineste in prezent doua din cele patru criterii de aderare la zona euro.


Adoptarea monedei unice europene de catre Romania ar putea avea loc intre 2012 si 2014, potrivit unui studiu realizat recent de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Inainte ca un stat sa adopte moneda europeana, trebuie sa participe timp de doi ani la Mecanismul European de Schimb (ERM II). BA-CA estimeaza ca Romania ar putea adopta euro in intervalul 2012-2014, in timp ce pentru Bulgaria este prevazuta perioada 2009-2010, in cazul in care cele doua state vor adera la UE in 2007.
CERINTE. Potrivit prevederilor Tratatului de la Maastricht, statele candidate trebuie sa respecte o serie de criterii. Astfel, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din produsul intern brut, limita in care Romania se incadreaza, deficitul prevazut pentru acest an fiind de 1%. Bulgaria are un excedent bugetar de 1% din PIB.
De asemenea, datoria publica trebuie sa fie de maximum 60% din PIB, nivelul consemnat de Romania fiind 23,4% din PIB. Un alt criteriu, rata inflatiei, ar fi trebuit sa se plaseze In luna iulie a acestui an sub 2,4%, prag depasit atat de Romania - cu 9,9%, cat si de Bulgaria - cu 4,8%. In ceea ce priveste rata dobanzii pe termen lung, in iulie aceasta trebuia sa se mentina sub 5,2%. Romania a depasit cu mult aceasta valoare, rata situandu-se la 14,2%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.