In aceasta toamna, Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza a patra editie a Festivalului International ""Zile si Nopti de Literatura"". Evenimentul va avea loc in perioada 16-20 septembrie la Neptun si la Bucuresti. Festivalul, organizat

In aceasta toamna,
Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza a patra editie a Festivalului International ""Zile si Nopti de Literatura"". Evenimentul va avea loc in perioada
16-20 septembrie la Neptun si la Bucuresti.

Festivalul, organizat sub patronajul spiritual al poetului latin Publius Ovisius Naso, va oferi participantilor ocazia unor schimburi de idei si experiente si posibilitatea stabilirii unor contacte in vederea potentialelor colaborari ulterioare. In acest sens, ""Zile si Nopti de Literatura"" va avea trei seri de lectura, care vor contribui la cunoasterea colegilor de breasla si a unei parti din creatia lor.
Editia din anul acesta reuneste aproximativ 40 de scriitori din tari cu care Uniunea Scriitorilor a stabilit deja contacte solide - Marea Britanie, Statele Unite, Irlanda, Franta, Suedia, Finlanda, Belgia, Spania, Portugalia, Israel, Slovenia, Albania, Serbia, Republica Moldova, Turcia, Tunisia, dar si din tari care sunt prezente in premiera la aceasta manifestare cum ar fi Thailanda, Elvetia, Peru.
REFLECTIE. Colocviul din acest an are ca tema un subiect incitant: ""Eu scriu. Cine ma citeste?"". Pe aceasta tema s-au anuntat o serie de comunicari din partea scriitorilor straini si romani. Acestea pun in lumina diferite aspecte ale temei inaintate spre dezbatere. Prima are in vedere relatia scriitor-cititor, ceea ce presupune o serie de intrebari de genul: este textul literar accesibil, raspunde scriitorul gustului public sau gustul public este influentat de catre scriitor? Un alt aspect este dramatica scadere a numarului de cititori. Este acest fapt un efect al cresterii interesului fata de televiziune si Internet sau un efect al cresterii pretului cartii? Cat de comprehensibil este mesajul trimis de scriitor lectorilor sau criticilor sai? Ce anume da valoare unei opere literare: numarul cititorilor, capacitatea de a rezista in timp, posibilitatea de a fi tradusa sau alte criterii? Toate aceste intrebari ale existentei literaturii intr-o lume postmoderna, ce pune accent pe aplicabilitatea cunoasterii, isi vor gasi raspuns la ""Zile si Nopti de Literatura"", datorita prezentei scriitorilor invitati.
INVITAT DE ONOARE. Mario Vargas Llosa este probabil cea mai asteptata prezenta de anul acesta la festival. Dincolo de faptul ca va primi marele premiu, in valoare de 10.000 de dolari, oferit de organizatori pentru activitatea sa literara, el va participa si la o serie de colocvii. Lista participantilor din afara granitei Romaniei contine nume precum: Radomir Andric (Serbia), Bar Kohav Israel (Israel), Bea€™er Haim (Israel), Bektas Cengizt (Turcia), Brown John Alan (Marea Britanie), Carrere Charles (Belgia), Casasses Figueres Enric (Spania - Catalonia), Cengiz Gülsüm (Turcia), Cimpoi Mihai (Republica Moldova), Ciobanu Vitalie (Republica Moldova), Craciunescu Ioana (Franta), Curman Peter (Suedia), Czury Craig (SUA), Foster Edward (SUA), Gebler Carlo (Irlanda), Haller Christian (Elvetia), Moura Paulo (Portugalia) etc.
PUS LA BATAIE. Ca si la editiile precedente, Festivalul International ""Zile si Nopti de Literatura"" va decerna cele doua premii: Premiul OVIDIUS - care se acorda pentru valoarea operei literare si contributia autorului pentru afirmarea libertatii de expresie si a tolerantei interetnice - si Premiul Festivalului - pentru valoarea operei literare si contributia autorului la largirea frontierelor literaturii. In contextul Festivalului vor avea loc lansari de carte ale unor scriitori participanti la eveniment, in cadrul Targului de carte ""Ovidius"" din Constanta.
Coorganizatori la editia din acest an sunt Societatea Romana de Radio Difuziune, Institutul Cultural Roman, Institutul Cervantes, Ministerul Culturii si Cultelor, Primaria Mangalia, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.

ADEVARUL MINCIUNILOR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.