Politistii sunt decisi sa nu-i mai piarda din ochi pe proprietarii de gatere. In urma controalelor efectuate, politistii spun ca au descoperit societati care au creat circuite economice fictive tocmai pentru a se pierde urma materialului lemnos pe ca

Politistii sunt decisi sa nu-i mai piarda din ochi pe proprietarii de gatere. In urma controalelor efectuate, politistii spun ca au descoperit societati care au creat circuite economice fictive tocmai pentru a se pierde urma materialului lemnos pe care il proceseaza si comercializeaza.

In foarte multe dintre cazuri, patronii firmelor amintite sunt protejati chiar de primarii localitatilor unde isi desfasoara activitatea ori de padurari. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a inceput, deja, urmarirea penala impotriva celor vinovati, fiind declansate cercetarile in 230 de dosare.
Pentru descoperirea tuturor infractiunilor, politistii spun ca vor incerca sa proceseze toate informatiile existente in evidentele contabile ale agentilor economici referitoarea la intrarea/iesirea materialului lemnos. In acest mod se pot realiza harti ale conexiunilor infractionale si exista o evidenta clara a firmelor care desfasoara astfel de tranzactii. Constantin Schiopu, edilul-sef al comunei nemtene Ceahlau, a intrat in vizorul anchetatorilor si este suspectat de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. In urma verificarilor demarate, echipele de control au stabilit ca acesta a comis numeroase ilegalitati cu ocazia incheierii si derularii unui contract in valoare de un milion de euro. Este vorba despre construirea drumului forestier numit "Piciorul Mare", lucrare finantata din fonduri SAPARD.
Potrivit informatiilor furnizate de MAI, neregulile au inceput, inca, din momentul castigarii licitatiei pentru efectuarea proiectului. Desi SC Arcada SA Galati a fost declarata castigatoare, lucrarea a fost incredintata unei societati din Onesti. Politistii mai spun ca a fost achitata contravaloarea integrala a lucrarii, desi aceasta nu fusese realizata in totalitate. In prezent, pentru finalizarea proiectului a fost angajata o alta firma careia urmeaza sa-i fie efectuata plata in contrapartida cu material lemnos. Primarul este acuzat si de faptul ca a luat centrala termica de la scoala nr. 2 din localitate si a adus-o pe cea pe care o avea el acasa.

Urmeaza Porturile Constanta si Galati

Nici Primaria comunei Runcu, din judetul Gorj, nu a scapat basma curata. Primarul Nicolae Caramete, Pantelimon Dobriceanu, referent al institutiei si Camelia Vladut, secretar, au pus la cale o afacere cu 4,5 ha de padure. Astfel, oamenii legii au descoperit ca ei au redactat si emis in fals hotararea nr.8/21.03.1999 a Consiliului Local Runcu prin care au transferat din domeniul public in cel privat suprafata amintita de padure, situata in punctul "Valea Toplicioara-Seaca".
Intreaga manopera a fost realizata, evident, fara aprobarea Consiliului Local. Cei trei au emis documentul dupa ce acea portiune de padure fusese deja vanduta catre SC Lafarge-Romcim SA Bucuresti - Sucursala Targu-Jiu.
Instrainarea s-a facut conform contractului de vanzare-cumparare nr.41/1999 autentificat de un notar public. Pentru ca i-au permis administratorului unei societati sa taie ilegal 221 de arbori apartinand Ocolului Silvic si Parcului National Bucegi, 11 padurari din Sinaia sunt anchetati pentru neglijenta in serviciu, abuz si favorizarea infractorului.
In perioada urmatoare, conducerea MAI intentioneaza sa declanseze un control in Porturile Constanta si Galati pivind provenienta lemnului si legalitatea comercializarii acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.