Presedintele Traian Basescu a ajuns, ieri, pentru a opta oara la Maracineni, judetul Buzau, pentru a inspecta lucrarile de construire a podului ce leaga Moldova si Muntenia. El a declarat ca strategia nationala de lupta impotriva inundatiilor trebuie
Presedintele Traian Basescu a ajuns, ieri, pentru a opta oara la Maracineni, judetul Buzau, pentru a inspecta lucrarile de construire a podului ce leaga Moldova si Muntenia. El a declarat ca strategia nationala de lupta impotriva inundatiilor trebuie concentrata pe regularizarea albiei raurilor mici, informeaza Mediafax. Presedintele Basescu a declarat ca cel mai important in lupta cu natura dezlanutuita este momentul de dupa dezastrul produs, cand autoritatile si modul in care ele actioneaza au rolul cel mai important in limitarea pagubelor. "Oricat de departe am fi ajuns tehnologic, cand ai ploi de 100 de l/mp, pe paraie se aduna apa de pe versanti si nu o poti opri nici cu pompierii, nici cu Ministerul de Interne, nici cu Guvernul, nici cu presedintele. Important e ca dupa un dezastru din acesta local sa se actioneze rapid pentru diminuarea impactului. Povestea cu autoritatile depasite a devenit un soi de laitmotiv. Natura depaseste orice autoritate", a spus presedintele. Seful statului a amintit, la Buzau, despre regandirea planului de lupta impotriva inundatiilor, declarand ca un nou plan va fi elaborat in doua saptamani. "Sigur, discutam despre acel plan de regandire a planului de lupta impotriva inundatiilor. E o chestiune si de timp, si de investitii enorme pentru protejare. Raurile mari sunt oarecum regularizate, sunt sub control intr-un fel sau altul, dar ne trebuie investitii gigantice pe paraie, pe ape mici care pana acum nu au fost regularizate pentru ca nu au generat probleme. Iata ca schimbarile climatice ne atrag atentia ca trebuie sa investim foarte mult si in regularizarea paraielor. Asta-i realitatea si nu o poate modifica nimeni peste noapte", a declarat la Maracineni seful statului.
Liniste in Vrancea
Presedintele Traian Basescu i-a cerut prefectului democrat Ion Oprea si presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan (PSD), sa lase deoparte disputele politice si sa se apuce urgent de rezolvarea problemelor legate de inundatii, informeaza Rompres. Seful statului a facut aceste declaratii ieri dupa-amiaza, la Vadu Rosca, pe santierul organizat de Vega 93 SRL pentru reabilitarea DJ 204 D Vulturu - Vadu Rosca - Suraia. "Nu aveti culoare politica, ci doar un judet calamitat. Rezolvati problemele in sensul asta si apoi scoateti-va ochii", le-a spus Traian Basescu celor doi. Presedintele s-a aratat multumit de stadiul lucrarilor din zonele sinistrate, el apreciind ca, "in raport cu forta concentrata in Vrancea, lucrurile sunt pe drumul cel bun". "Astazi au fost semnate ordinele de plata pentru avansul lucrarilor la infrastructura", a mai precizat Traian Basescu. Presedintele s-a intalnit apoi cu mai multi sateni sinistrati din Vadu Rosca. Vizita presedintelui Train Basescu in Vrancea vine dupa ce miercuri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, doua satence din Vadu Rosca, Antoneta Grigore si Vasilica Grigore, au acuzat autoritatile ca nu-i ajuta pe sinistratii vranceni cu nimic.
Recomandari pentru constructii
Taranii din Vadu Rosca l-au luat cu asalt pe presedintele Basescu, care s-au plans ca, la mai bine de o luna de la inundatii, nu au primit materialele promise pentru reconstruirea caselor distruse. Basescu le-a spus sinistratilor care doreau sa-si construiasca case in zona municipiului Focsani sa renunte la aceasta locatie deoarece nu vor primi pamant langa Focsani. "Problema Vadu Rosca este una cu totul speciala si cred ca astazi am lamurit-o. In primul rand, cu cei care visau sa li se dea terenuri langa Focsani am fost extrem de clar si le-am spus ca cele doua amplasamente, unul de 25 ha si unul de 35 ha, situate in Vulturu si Botarlau, sunt cele pe care le-au stabilit Consiliul Judetean si Prefectura, pentru a fi reconstruite casele celor care vor fi stramutati", le-a spus Traian Basescu sinistratilor. Oamenii i-au cerut presedintelui sa ii ajute sa-si construiasca noi case, asa cum le-a promis. Ei s-au plans ca, la mai bine de o luna de la producerea inundatiilor, nu au primit inca materialele de constructii promise si ca nu mai au incredere in promisiunile guvernantilor. Nici cuantumul ajutoarelor promise de Guvern, respectiv materiale de constructie in valoare de 95 de milioane de lei pentru fiecare casa distrusa si 15-20 milioane de lei pentru fiecare casa avariata, nu i-a multumit pe sinistrati, care sustin ca suma alocata este foarte mica. "Atat poate Guvernul sa aloce in acest moment pentru aceasta operatiune", a declarat Traian Basescu. La intrebarea insistenta "cine va reconstrui casele", presedintele i-a indemnat pe oameni sa se ajute intre ei pentru a-si ridica noi locuinte. "Cei care sunt zugravi sa-i ajute pe vecini, cei care sunt zidari sa-i ajute la tipul asta de lucrari, cei specializati in lemnarie sa-i ajute la aceste lucrari, adica sa se ajute unii pe altii", a spus TraianBasescu. Seful statului a vizitat si santierul de refacere a drumului judetean Vulturu-Vadu Rosca-Suraia, unde s-a declarat multumit de calitatea lucrarilor, spunand ca acestea "sunt in grafic". Aceasta este cea de-a patra vizita a presedintelui Romaniei in judetul Vrancea, in zonele inundate. Peste trei mii de case au fost distruse sau avariate in judetul Vrancea, in urma inundatiilor puternice de la inceputul lunii iulie. Cel mai grav afectat in urma inundatiilor din Vrancea a fost satul Vadu Rosca, unde peste 70% din case au fost total distruse, potrivit unei evaluari facute la acea vreme de Inspectoratul de Stat in Constructii Vrancea.
Ape cu soc
O femeie in varsta de 70 de ani, din comuna clujeana Geaca, a murit miercuri seara, in urma unui soc suferit dupa ce o viitura i-a patruns in locuinta, informeaza Mediafax. Potrivit IPJ Cluj, Maria Marginean, din satul Sucutard, comuna Geaca, a suferit un soc dupa ce o viitura produsa in urma ploilor abundente i-a afectat locuinta de vara.
In judetul Giurgiu, S. Nicolae, in varsta de 62 de ani, din localitatea Clejani, a murit dupa ce un stalp de sustinere a liniilor electrice a cazut peste el, in timpul unei furtuni violente care s-a abatut asupra localitatii in ultimul interval, informeaza un comunicat de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Giurgiu. Furtuna care s-a iscat din senin a smuls din radacini un pom, a lovit stalpul de sustinere a retelei electrice, acesta prabusindu-se peste barbatul care mergea pe strada.
Sponsor pentru drum
Autoritatile din Alba cauta sponsori pentru deblocarea unei localitati izolate de peste o luna din cauza inundatiilor puternice care au rupt drumul de acces. Subprefectul de Alba, Clement Negrut, a declarat ca autoritatile judetene au incercat sa gaseasca firme care sa faca gratuit lucrarile de deblocare a drumului care face accesul spre Lunca Larga, sat care a ramas izolat in urma inundatiilor de la jumatatea lunii iulie. Negrut a spus ca pana acum autoritatile judetene au purtat discutii cu firma americana Bechtel, care a promis ca va asigura utilajele necesare pentru aceste lucrari si cu o companie petroliera care ar urma sa asigure aproximativ cinci tone de motorina pentruutilaje. Primarul comunei Ocolis, de care apartine satul Lunca Larga, Alin Jucan, a declarat ca in interiorul satului trebuie refacute in intregime toate drumurile, iar cursul unei ape curgatoare trebuie regularizat. "Acum in Lunca Larga nu mai exista drumuri, iar cursul apei curge prin curtile oamenilor. In jurul localitatii sunt necesare lucrari ample de indiguire si de regularizare a cursului de apa. Daca vor fi, Doamne fereste, alte inundatii ca luna trecuta, Lunca Larga ar putea fi stearsa de pe harta", a declarat Alin Jucan. Potrivit aceleiasi surse, lucrarile pentru remedierea pagubelor produse de inundatii in Lunca Larga se ridica la minimum 2 milioane de lei noi (20 de miliarde de lei vechi), in timp ce pentru repararea drumului sunt necesare alte cateva milioane de lei noi. Aproximativ 150 de locuitori din zona Lunca Larga au ramas izolati in iulie.
Pagube sub pres
Primarii mureseni ezita sa anunte la Directia Sanitar-Veterinara numarul animalelor moarte din cauza viiturilor, pentru a nu fi nevoiti sa ceara comisiilor locale de aparare impotriva dezastrelor sa adune cadavrele din mal, a declarat directorul de cabinet al prefectului de Mures, Marius Ichim, informeaza Rompres. Ichim a spus ca lasarea cadavrelor de animale sa putrezeasca in mal sau pe campuri ar putea duce la aparitia unor epizootii grave. "Acestea ar putea sa apara mai ales in randul copiilor care pescuiesc si se scalda in cursurile de apa de pe raza localitatilor in care nu s-au luat masuri de ingropare a cadavrelor de animale. Miercuri, am gasit pe un drum din comuna Raciu un porc mort, despre care comisia locala nu stia, si alti trei porci morti intr-o gospodarie din Sampertu de Campie", a aratat Marius Ichim. Un bilant provizoriu al pagubelor produse de inundatiile care au afectat judetul Mures in ultimele doua zile indica disparitia a 65 de pasari, trei porci, patru stupi de albine. Acestora li se adauga 188 de case avariate, 411 anexe gospodaresti, o scoala, 23 de poduri si podete, 1,1 km pe DN 15E, 74,1 km de drumuri judetene si comunale, 1073 ha de teren agricol, 22 de fantani, un transformator electric traznit si o retea telefonica afectata. Pana in prezent, numarul localitatilor afectate de inundatii se ridica la 15. Ichim a precizat ca au existat cazuri in care din localitati grav afectate de inundatii nu s-a raportat nimic. Un exemplu este comuna Sampetru de Campie, unde au fost inundate 32 de locuinte si tot atatea anexe gospodaresti, noua poduri si podete, 3 km de drum judetean si comunal, precum si 135 ha de teren agricol. "Am trecut din intamplare prin aceasta comuna, in timp ce ma deplasam catre orasul Sarmasu de Campie si am vazut terenuri inundate. Mi s-a spus ca primarul este in concediu, viceprimarul a fost eliberat din functie si secretarul era la o convocare la Prefectura", a mai afirmat Ichim.
Fara case la iarna
O parte din casele distruse de inundatii nu vor mai putea fi reconstruite in acest an in cazul in care ploile vor continua cu aceeasi intensitate, iar autoritatile se gandesc deja la solutii pentru cazarea pe termen lung a unora dintre sinistrati. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a precizat ca ploile, ce vor continua si in perioada urmatoare, ingreuneaza foarte mult lucrarile de refacere a infrastructurilor distruse in lunile care au trecut si ca va fi dificil, in unele cazuri, sa se respecte termenele stabilite. "Am dori ca fondurile alocate sa fie utilizate cat mai rapid, atat pentru refacerea infrastructurilor, cat si a caselor. Numai ca, din pacate, nu cred ca, pornind de la zero, chiar se mai pot finaliza casele pana la sfarsitul iernii, daca vom mai avea inundatii in acelasi ritm si in continuare. De aceea, vom analiza inclusiv solutii pentru situatia in care vom fi nevoiti sa cazam cetateni pe termen mai indelungat, daca locuintele acestora nu vor putea fi reconstruite in timp util", a precizat ministrul Vasile Blaga. Inundatiile care au inceput inca din primavara acestui an au distrus pana in prezent sute de case si au avariat alte cateva mii, producand pagube insemnate si la nivel de infrastructura. Guvernul a alocat pentru reconstructie peste 4000 de miliarde de lei vechi si a stabilit ca termen de finalizare a lucrarilor 31 decembrie 2005.
Sapard pentru reconstructie
Peste 80 de proiecte care beneficiaza de finantare Sapard au fost afectate de inundatii, numarul lor neincluzand si pagubele produse de ploile din ultimele zile, a declarat Samoila Szabo, seful Agentiei Sapard. El a precizat ca lucrarile aferente acestor proiecte au fost afectate in proportie de 10-80%. Pierderile sunt estimate la aproximativ 25 de milioane de euro. Pentru refacerea proiectelor se vor realoca bani tot din fondurile Sapard. Samoila Szabo a declarat ca autoritatile de la Bruxelles si-au dat acordul de principiu pentru ca 70 de milioane de euro sa fie directionate catre lucrari prin care sa fie inlaturate efectele inundatiilor. Astfel, 20 de milioane de euro sunt destinate realizarii de diguri, iar restul, pentru infrastructura. "Cele mai multe proiecte date peste cap de inundatii au fost pe Valea Trotusului, mai exact in localitatile Asau si Agas. Problema este ca apa a luat mai mult decat s-a facut prin proiecte Sapard", a spus Szabo. El a precizat ca vor trebui facute alte proiecte, dar sumele de care beneficiaza Agentia pentru astfel de lucrari sunt suficiente, cu conditia sa nu se mai produca alte inundatii si, implicit, alte pagube.
Raport de joi
Ploile torentiale din cursul noptii au crescut pagubele la nivelul judetelor comparativ cu situatia de miercuri, autoritatile inregistrand, ieri, 21 de judete afectate de inundatii. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat ieri dimineata, la Palatul Victoria, pe membrii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, pentru a evalua pagubele produse de precipitatiile din ultimul interval. Conform datelor prezentate de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ploile abundente au afectat 21 de judete (fata de 13 judete notificate in cursul zilei de miercuri), respectiv Arad, Arges, Bacau, Bistrita Nasaud, Buzau, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea si Vrancea. Probleme deosebite se inregistreaza in principal in judetele Arges, Bacau, Dambovita, Dolj, Gorj, Mehedinti, Mures, Olt, Teleorman si Valcea. Autoritatile din judetul Teleorman au formulat deja o solicitare privind acordarea unui ajutor constand in produse alimentare de la rezervele de stat. Opt persoane au decedat, dintre care patru s-au inecat si alte patru au fost lovite de traznet. Astfel, in intervalul 14-18 august, au fost afectate 321 de localitati (fata de 136 inregistrate miercuri) si inundate 3876 case (fata de 1377 cu o zi in urma), dintre care 98 (fata de 63 case) au fost distruse. La acestea se adauga 15.825 ha de terenuri agricole afectate (fata de 2636 ha miercuri). Au fost evacuate 787 de persoane, au fost afectate 530 de poduri si podete, 39 de punti pietonale, 3 km de drum national si 553 km de drumuri judetene si comunale, la care se adauga 16 km de strazi. Ploile torentiale au afectat si o parte dintre lucrarile aflate in executie pentru remedierea pagubelor rezultate in urma inundatiilor anterioare. Autoritatile au transmis, miercuri, o noua avertizare pentru intervalul 17-20 august (de miercuri si pana sambata) privind posibilitatea unor noi ploi torentiale cu pana la 80 litri pe metru patrat, in Moldova, Transilvania, Maramures, Muntii Apuseni, Carpatii Orientali si Meridionali. Potrivit prognozelor meteorologice, vremea se va ameliora incepand de sambata, urmand insa ca ploile sa revina incepand cu ziua de marti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.