Pana la 30 iunie 2006, fabricile de carne si lapte romanesti trebuie sa corespunda normelor sanitar-veterinare ale Uniunii Europene. In caz contrar, acestea vor trebui inchise. In prezent, din cele 1.327 de astfel de fabrici cate exista in Romania, d
Pana la 30 iunie 2006, fabricile de carne si lapte romanesti trebuie sa corespunda normelor sanitar-veterinare ale Uniunii Europene. In caz contrar, acestea vor trebui inchise. In prezent, din cele 1.327 de astfel de fabrici cate exista in Romania, doar 80 indeplinesc conditiile de integrare.
Alte 263 sunt in proces de modernizare, ceea ce inseamna ca la 30 iunie 2007, ar putea corespunde normelor sanitar-veterinare europene. Exista insa 930 de fabrici, adica 70% , care probabil isi vor inchide portile. Aducerea lor la standarde europene ar costa prea scump. Directorul general ANSVSA, dr. Gabriel Predoi, spune ca exista proiecte care pot sa fie accesate. "Problema finatarii poate fi rezolvata de catre unitate direct sau prin fonduri Sapard. Deci au mai multe posibilitati, inclusiv remodificarea domeniului de activitate. Ma refer in mod deosebit la cele care proceseaza carne. Fabricile de carne si de lapte romanesti vor mai putea rezista pe piata doar daca vor avea tehnologie de procesare moderna si personal specializat".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.