Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reziliat in acest an 28 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, incheiate intre AVAS si diverse persoane fizice sau juridice, informeaza un comunicat de presa. "Decizia Autoritatii su
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reziliat in acest an 28 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, incheiate intre AVAS si diverse persoane fizice sau juridice, informeaza un comunicat de presa. "Decizia Autoritatii survine dupa epuizarea de catre institutie a tuturor metodelor prevazute de cadrul legislativ in domeniul postprivatizarii prin care aceste contracte mai puteau fi mentinute in vigoare", se precizeaza in comunicat. La toate cele 28 de societati comerciale, statul, prin AVAS, s-a reinscris ca actionar si va decide, dupa realizarea unei analize economico-financiare complexe, asupra strategiei ce va fi adoptata pentru trecerea in proprietate privata a acestor pachete de actiuni. Dintre cele 28 de contracte reziliate, 12 au vizat vanzari de pachete majoritare, restul de 16 fiind incheiate pentru pachete minoritare. Cele mai multe dintre contractele reziliate (13) au fost semnate cu PAS-ul din societatile respective (Lactovil Valcea, Agromec Oradea, Semtest Iasi etc), sapte contracte au fost semnate cu persoane fizice (Terom Iasi, Agricola Botosani etc) si opt cu alte persoane juridice (Nitramonia S.A. Brasov, Comat S.A. Neamt etc). Potrivit AVAS, motivul acestor rezilieri a fost nerespectarea de catre cumparator a clauzelor contractuale asumate prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni.
Pe de alta parte, AVAS a anuntat incetarea monitorizarii postprivatizare pentru 134 de contracte de privatizare, cu o valoare totala de 38.578.773 de lei noi si 6607 euro, la data transferului dreptului de proprietate. Investitiile asumate si realizate s-au ridicat la 7.493.681 de lei noi, 12,6 milioane de dolari si 0,5 milioane de euro. Printre contractele iesite din monitorizare postprivatizare se numara cele pentru Cerealcom Targoviste, Timco Timisoara, Nutricod Brasov, Energomontaj Bucuresti, Frigotehnica Bucuresti, Hermes Bistrita, Tehnofrig Cluj, Reut Dolj, Progresul Ilfov, Hidroteh Bucuresti, Astra Vagoane Calatori Arad si Ascensorul Bucuresti. Incetarea monitorizarii postprivatizare presupune indeplinirea tuturor prevederilor incluse in contractele de privatizare si asumate de cumparator.
Pana in prezent, aproximativ o mie de contracte au iesit din monitorizare postprivatizare, in timp ce peste 7900 de contracte de privatizare sunt in monitorizare postprivatizare. (A.G.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.