Un israelian a omorat palestinieni, un altul si-a taiat o mana, o femeie si-a dat foc, alta a injunghiat un soldat israelian. Un general degradat de civili, un altul alungat cu oua. Amokul l-a lovit pe un israelian care l-a dezarmat pe un paznic de l
Un israelian a omorat palestinieni, un altul si-a taiat o mana, o femeie si-a dat foc, alta a injunghiat un soldat israelian. Un general degradat de civili, un altul alungat cu oua. Amokul l-a lovit pe un israelian care l-a dezarmat pe un paznic de la Centrul industrial de la Ghilo (Ierusalim), i-a luat arma automata si a inceput sa traga ca un nebun in muncitorii arabi aflati in zona. A omorat trei, a ranit grav cinci, pana ce a fost facut inofensiv de politistii care au sosit la fata locului. Amokul bantuie si in Gaza, un adolescent de 14 ani i-a intampinat pe soldatii si politistii trimisi sa-i evacueze pe colonistii de la Neve Dkalim cu un cutit urias de macelarie. El i-a amenintat ca, daca nu se retrag, se sinucide, si intr-adevar, si-a taiat o mana, cazand intr-o balta de sange. Nu departe de Neve Dkalim, langa Netivot, o femeie, in varsta de 50 de ani, mama de copii, a iesit in sosea cu o pancarta impotriva evacuarii, a turnat benzina pe ea si si-a dat foc. Devenise o torta vie cand, cu greu, a putut fi salvata si transportata in stare foarte grava la spital. La Neve Dkalim, unde in urma cu doua zile generalul Dan Halutz, seful Statului Major al Armatei israeliene a fost silit sa se retraga, inconjurat de bodyguarzi, armata a revenit ieri in forta. Portile asezarii au fost sparte si fortele de ordine au patruns in asezare.
Soldati intampinati cu oua
Colonistii i-au intampinat cu ostilitate, aruncand in ei cu tot soiul de obiecte, oua si geamantane. Fruntasii coloniei au incercat sa-i convinga pe soldati sa refuze sa indeplineasca ordinele. Era acolo si un supravietuitor al Holocaustului care, plangand, spunea ca asa a fost alungat in 1941. Comandantul unitatii de soldati a inceput si el sa planga, televiziunile au filmat aceasta scena bizara a unui razboi nu mai putin bizar. Caci un razboi se desfasoara in aceste ore in toate coloniile din Gaza si nordul Cisiordaniei, un razboi al nervilor, cu pietre, cu pumni, cu imbranceli, arestari, incendii si sange. Generalul Ghershon Hacohen, comandantul operatiunii de evacuare a coloniilor din Gaza, a avut imprudenta sa se apropie prea mult de multimea infierbantata de la Neve Dkalim, cativa tineri nu prea copti la minte l-au umilit rupandu-i epoletii. Inscriem in istoria evacuarii si aceasta imagine grotesca a unui faimos general israelian umilit de niste civili. Multimea isi pierduse cumpatul si putin a fost ca totul sa nu devina o tragedie. Un alt general, in rezerva, Matai Vilnai, fost sef al Statului Major al Zahalului, astazi ministru, care venise sa-si manifeste simpatia fata de durerea colonistilor, a fost si el nevoit sa fuga dupa ce a fost lovit cu o ploaie de oua. In colonia Morag, in cursul ciocnirilor, o tanara colonista a injunghiat un soldat. Colonistii s-au baricadat in sinagoga asezarii, dar soldatii au spart usa sinagogii si i-au evacuat cu forta.
La Bdolah, colonistii au dat foc tuturor caselor inainte de le parasi, la Kerem Atzmona, Neve Hazani, Cfar Darom si Netzarim, colonistii duc tratative si se baricadeaza. Cu greu au reusit soldatii sa coboare steagul alb-albastru de pe cladirea cea mai inalta din colonia Tel Katif. Nu exista colonie unde evacuarea se face usor. Trupele de ordine inca nu s-au ciocnit cu nucleele dure ale opozitiei, acestea asteapta probabil un ordin de a declansa razmerita. Rabinii asezarilor evreiesti din Gaza nu colaboreaza cu armata si politia. Rabinul Nadiv Turgeman, cu sotia si cei 11 copii, au fost scosi cu forta din ieshiva (scoala religioasa) si dusi intr-un autobuz care imediat a parasit asezarea.
Rabin degradat
Rabinul militar principal al Diviziei de Nord, capitanul Amital Barali, care a cerut soldatilor si ofiterilor sa refuze sa indeplineasca ordinele de evacuare, a fost degradat la soldat si condamnat la 4,5 luni inchisoare. Un alt ofiter superior, in rezerva, maiorul David Hacohen, fermier in Ramat Hagolan, 300 km departare de Gaza, a marsaluit in fruntea unei unitati de 100 de luptatori care a patruns in colonia Alei Sinai manifestandu-si astfel dorinta de a se alatura rezistentei impotriva evacuarii. In urma cu mai multi ani, maiorul a fost ranit grav la Alei Sinai in urma unui atentat, in care au murit doi din cei mai buni prieteni ai sai. 15 ziaristi au avut suferit pana acum in urma dezordinilor din Gaza, 300 de israelieni au fost arestati. Oficialitatile din Ierusalim spun ca circa 60 % din locuitorii evrei din Gaza au fost deja evacuati, intrebarea este ce se intampla cu celelelate 40%, de fapt procentajul de fanatici si extremisti decisi sa nu se lase desradacinati din casele si fermele lor. Locuitorii au parasit de pilda Gadid-ul, dar in anumite case se afla baricadati grupuri sau indivizi izolati care vor lupta pana la capat. Responsabilii politici si militari ai tarii se intreaba ingrijorati ce inseamna pentru acestia notiunea "pana la capat".
Intalnire Sharon-Katzav
Premierul Ariel Sharon l-a vizitat ieri pe presedintele tarii Moshe Katzav. Cu un glas sugrumat de emotie el s-a adresat colonistilor care se impotrivesc evacuarii: "Loviti-ma pe mine, a spus premierul, nu-i loviti pe soldatii si politistii care au venit sa va evacueze. Eu i-am trimis, asa ca loviti-ma pe mine, soldatii indeplinesc ordinele pe care eu le-am dat!" Ieri seara, sefii asezarilor evreiesti din Gaza si Cisiordania i-au chemat pe toti cei care se impotrivesc evacuarii sa manifeste in fata locuintei personale al lui Ariel Sharon, la Hevet Hashikmim (Ferma din valea Sicomorilor). Linistea pastoralei vai cu sicomori a fost sparta de strigate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.