In timp ce Justitia considera ca alegerile nu au fost fraudate - dupa gravele acuzatii in acest sens lansate la sfarsitul anului trecut - iata ca se declanseaza, in forta, un veritabil razboi penal impotriva unor fruntasi PSD. Pe motiv de stenograme.
In timp ce Justitia considera ca alegerile nu au fost fraudate - dupa gravele acuzatii in acest sens lansate la sfarsitul anului trecut - iata ca se declanseaza, in forta, un veritabil razboi penal impotriva unor fruntasi PSD. Pe motiv de stenograme. Un scandal il acopera pe celalalt. Daca alegerile nu au fost fraudate, atunci acuzatiile din campania electorala, al caror port-drapel au fost liderii Aliantei DA, sunt nu numai calomnioase, dar si responsabile pentru grave prejudicii de imagine aduse Romaniei. Sigur ca, in acest caz, raspunderea ar trebui sa fie doar politica si morala. Vinovatii urmand sa suporte, in aceste limite, toate consecintele, fiind sanctionati de opinia publica. In masura in care de la un ciclu electoral la altul functioneaza memoria colectiva. Dar de ce in cealalta situatie, a stenogramelor, raspunderea ar trebui sa fie nu doar politica si morala, ci si penala?
"Khmerii portocalii", cum au fost numiti acolitii puterii, in mod inspirat, de Octavian Paler intr-o excelenta analiza, se vor napusti poate, din nou, isteric, impotriva mea si a ziarului ZIUA. Lansand acuzatia, de acum obisnuita, ca facem jocul PSD, care ne-ar fi cumparat. Noroc ca, in timp ce "verba volant", "scripta manent". Ziarul ZIUA este cotidianul care, in toamna anului trecut, a lansat in forta scandalul stenogramelor. In timp ce alte "pravalii de presa", astazi gazde ale "khmerilor portocalii", au ramas intr-o stranie expectativa. O editie speciala a fost atunci consacrata in intregime acestui subiect. Au fost publicate cele mai incendiare dintre stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente PSD. Dupa numai cateva zile, Editura ZIUA a difuzat pe piata trei volume, cuprinzand toate stenogramele la care am avut acces. Aceste inscrisuri - iar nu balbaielile celor care stau astazi in trena puterii - se afla acum pe masa celor investiti cu puterea de a investiga si de a ancheta importanti lideri PSD, pentru a descoperi daca au fost sau nu incalcate legi penale. Punctul meu de vedere, pe care nu ma feresc sa-l exprim, indiferent daca va genera sau nu reactii otravite, este ca punerea sub cercetare penala a liderilor PSD - partid aflat acum in opozitie - pentru ca s-ar fi batut cu caramida in piept in timpul sedintelor Delegatiei Permanente, reprezinta o grava eroare. In primul rand politica. Si, de asemenea, masura forteaza prevederile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala. In continuare, imi fac datoria si voi prezenta unele dintre argumentele care sustin aceasta afirmatie.
Nu sunt importante, cred eu, altfel decat sub aspect moral ori politic, afirmatiile Rodicai Stanoiu, ale lui Florin Georgescu ori ale altor conducatori PSD care, atunci cand acest partid s-a aflat la putere, au detinut si functii de inalti demnitari, decat in masura in care ele reprezinta si altceva decat o simpla flecareala in sedintele de staff. Unul s-a angajat sa puna pe linia de plutire "Dosarul Flota". Altul sa influenteze, sub presiune politica, un organism important de control al statului, numit Curtea de Conturi. Pentru ca respectiva institutie sa actioneze impotriva adversarilor politici. Sunt vizati si lideri PSD, care au propus diferite scenarii prin care presa sa fie aservita. Cu acest prilej, au fost lansate si amenintari cat se poate de serioase - pasajele respective din stenograme au fost publicate de noi - impotriva redactiei ziarului ZIUA. Si, cu toate acestea, noi nu am facut sesizari penale. Si nici nu credem ca din aceasta perspectiva trebuie judecate lucrurile.
Lista posibilelor incalcari ale legii, sugerate prin afirmatiile cuprinse in stenograme, ale unora dintre liderii PSD este extrem de lunga. Dar eu cred ca investigarea, pur si simplu, a veridicitatii stenogramelor si fiecarei afirmatii lansate prin continutul acestora ne duce intr-o fundatura. Este un razboi pierdut, in care, din pacate, sunt antrenati mai multi procurori, atat timp cat dincolo de realitatea stenogramelor nu sunt cercetate acele imprejurari care sa demonstreze sau nu daca in realitate faptele penale s-au produs. Cantonarea in acest cerc inchis al stenogramelor ii va obliga pe anchetatori sa demonstreze veridicitatea acestora, in conditiile in care, probabil imediat dupa dezvaluire, conducerea PSD a luat decizia distrugerii inregistrarilor. In timp ce procurorii, prin relevarea unor fapte circumstantiale, vor incerca sa demonstreze contrariul. Dar stenogramele, chiar autentificate la capatul unei anchete, cred eu imposibile, nu valoreaza, in sine, nici cat o ceapa degerata. Mai urmeaza a fi demonstrat si ca acei caini care au latrat au si muscat. Adica angajamentele luate de unii la Delegatia Permanenta au si fost materializate. Prin violarea legii.
In caz contrar, asistam din nou la o falsa furtuna, declansata de o putere care intelege chinuitor de greu ca se afla nu pe baricadele unui razboi de strada, ci la pupitrul de comanda al unei societati pe care trebuie sa o impinga inainte. Si, in ciuda "khmerilor portocalii", acest razboi penal al stenogramelor, in realitate un bluf politic, se va transforma intr-un esec rasunator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.