Figura importanta a neoclasicismului, David a fost un sustinator al Revolutiei franceze. Ruda de departe a lui Boucher (care, probabil, l-a ajutat la inceput, pe cand era elevul lui Vien), pictorul a castigat Premiul Romei (Prix de Rome) in 1774 si a
Figura importanta a neoclasicismului, David a fost un sustinator al Revolutiei franceze. Ruda de departe a lui Boucher (care, probabil, l-a ajutat la inceput, pe cand era elevul lui Vien), pictorul a castigat Premiul Romei (Prix de Rome) in 1774 si a studiat si lucrat la Roma timp de sase ani. In perioada romana a renuntat la stilul baroc de compozitie si tratare a luminii si la spiritul didactic, iar in 1784 aceasta schimbare (catre limbajul neoclasic experimentat la acea vreme de Hamilton) era confirmata de "Juramantul Horatiilor" (acum la Luvru), poate cel mai celebru tablou al sau etaland virtutile antice ale stoicismului, virilitatii si patriotismului.
In timpul Revolutiei franceze, Jacques-Louis David a jucat un rol activ: pe de o parte, a reorganizat Academia, a organizat evenimente propagandistice numeroase si de mare amploare, pe de alta parte, a fost un partizan al lui Robespierre si al votului acestuia in favoarea decapitarii lui Ludovic al XVI-lea. Prins in malaxorul politicii confuze a anilor 1790, a fost inchis in timpul Directoratului si eliberat la interventia sotiei sale, de care se indepartase.
Cand, in 1799, a ajuns la putere Napoleon, David l-a privit ca pe un erou al vremurilor lui, pictandu-l in numeroase tablouri cu aer de propaganda. N-a supravietuit caderii idolului sau, in 1815 exilandu-se la Bruxelles, unde a continuat sa lucreze. Jacques-Louis David - care i-a avut ca elevi, printre altii, pe Ingres si Girodet - a fost un portretist de marca, pastrand in tablourile sale memoria figurilor importante ale Frantei sfarsitului de secol XVIII. Printre ele, Joubert, trezorier general al regiunii Languedoc, senior de Bosq, presedinte al Camerei de Conturi, mecena al artistilor din Montpellier, pe care David l-a pictat in "Portretul lui Philippe-Laurent de Joubert" (1786 sau 1792), expus pana pe 2 octombrie la MNAR. O a doua lucrare a lui David, "Belizarie cerand pomana" (1784), din perioada de inceput, este, de asemenea, prezentat in expozitia "Umbre si lumini". (I. POPOVICI)
Ziarul ZIUA, partener media al expozitiei "Umbre si lumini. 400 de ani de pictura franceza", deschisa pana la inceputul lunii octombrie la Muzeul National de Arta al Romaniei de la Palatul Regal, ii prezinta in serial pe pictorii ale caror lucrari se afla la Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.