Reprezentantii autoritatilor centrale de control au intocmit sute de dosare penale pentru functionari sau administratori de gatere, balastiere sau iazuri intrucat, in judetele afectate de inundatiile din acest an, exista indicii ca parte din pagube a
Reprezentantii autoritatilor centrale de control au intocmit sute de dosare penale pentru functionari sau administratori de gatere, balastiere sau iazuri intrucat, in judetele afectate de inundatiile din acest an, exista indicii ca parte din pagube au fost generate de exploatarea necorespunzatoare, informeaza Mediafax. Autoritatile de control au intocmit peste doua sute de dosare penale pe numele unor functionari sau ai administratorilor unor firme ce se ocupa cu taierea si debitarea lemnului, dupa verificarea a putin peste jumatate din gaterele despre care se stie ca funtioneaza in Romania. Potrivit unui bilant al operatiunii de verificare a gaterelor prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, reprezentantii structurilor implicate in control au identificat, in intreaga tara, 7.797 de instalatii de acest tip. Pana la 15 august, reprezentantii autoritatilor au verificat 4.235 dintre ele, adica 54,3%. In urma verificarilor au fost intocmite 230 de dosare penale, fiind constatate 410 infractiuni, cele mai multe - aproape jumatate - fiind incalcari ale Codului Silvic, dar si evaziuni fiscale sau incalcari ale legilor privind transporturile. In plus, s-au dat amenzi in suma totala de 2.879.000 de lei noi (28,79 miliarde de lei vechi) si au fost confiscati 3716 mc de lemn in valoare de 3.288.000 de lei noi (32,88 miliarde de lei vechi), 97 de firme fiind inchise temporar. "Din pacate sunt prinsi in actiuni ilegale si primari, si padurari si alti cetateni care, prin obligatiile pe care le au, ar trebui sa se opuna unor astfel de actiuni. (...) Dorim sa initiem un control privind provenienta masei lemnoase pentru ca am sesizat ca aceiasi patroni taie lemnul, il debiteaza, il transporta in port si au propriile vase cu care mai departe il duc, in special in tarile arabe. Avem dubii foarte mare fata de concordanta intre documemte si adevarata cantitate de material lemnos care paraseste Romania", a spus ministrul Vasile Blaga, la prezentarea bilantului activitatii de control.
Iazuri controlate
Politistii, impreuna cu experti de la diferite institutii cu atributii in domeniu, au verificat, pana la 11 august 2005, 1179 din cele 1615 acumulari sau iazuri identificate. Au fost intocmite 24 de dosare penale pentru primari, functionari sau administratori de societati, alti 46 fiind amendati cu suma totala de 144.200 de lei noi (aproape un miliard si jumatate de lei vechi). In baza aceluiasi ordin interministerial, autoritatile de control au verificat 1033 din totalul celor 1142 de balastiere identificate in Romania. Si in cazul lor, in anumite situatii au existat indicii ca parte din pagubele produse de inundatii s-ar fi datorat exploatarii irationale. Astfel, conform unui document prezentat de ministrul Blaga au fost intocmite 24 de dosare penale pentru diverse persoane implicate in astfel de exploatari, alte 43 fiind amendate cu suma totala de 165.500 de lei noi (peste un miliard si jumatate de lei vechi).
Efectele inundatiilor au fost amplificate de o serie de factori artificiali, precum despaduririle abuzive din ultimii ani, exploatarea irationala a albiilor raurilor, utilizarea deficitara a lucrarilor hidrografice si existenta unei strategii impotriva dezastrelor complet depasita, afirma premierul Calin Popescu Tariceanu. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.