OMC analizeaza comertul Romaniei
Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) vor derula un exercitiu de examinare a politicii comerciale a Romaniei, activitatea fiind demarata de partea romana inca din primul trimestru al anu
OMC analizeaza comertul Romaniei
Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) vor derula un exercitiu de examinare a politicii comerciale a Romaniei, activitatea fiind demarata de partea romana inca din primul trimestru al anului. "Astfel de exercitii se organizeaza periodic, la 3-4 ani, cu fiecare tara membra. Am solicitat in acest sens colaborarea Institutului National de Statistica, a vamilor si a ministerelor economice implicate in activitatea comerciala. Exercitiul este crucial pentru pozitia Romaniei in OMC si pentru indeplinirea obligatiilor asumate ca membru al organizatiei", a precizat Winkler. In OMC sunt prezente tari care deruleaza circa 88% din comertul mondial. (G.M.)
Cresterile lunare ale exporturilor romanesti au fost, in primul semestru, remarcabile, chiar si in conditiile aprecierii monedei nationale, a declarat ieri ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler. "S-a inregistrat o evolutie pozitiva in structura exporturilor, prin scaderea ponderii produselor de medie complexitate si cresterea produselor de mare complexitate. Cresterile lunare ale exporturilor au fost remarcabile, chiar si in conditiile aprecierii monedei nationale. A avut loc o diminuare a exporturilor in lohn de la 53,8% anul trecut la 46,3%", a precizat Winkler, subliniind ca cifrele comertului exterior sunt foarte bune, iar "ceea ce auzim de la exportatori reprezinta o alta fateta a aceleiasi realitati". "Micile efecte ale aprecierii monedei nationale se fac simtite in circa sase luni (...) Societatile au incheiat contracte pe termen lung, luand ca marja doar o preconizata depreciere a monedei nationale care le-ar fi asigurat profit, fara a lua in calcul retehnologizarile si o strategie pe termen lung. Firmele ar trebui sa fie mai precaute in viitor", a explicat Winkler.
Record istoric
Exporturile romanesti au crescut in primele sase luni cu 16,6% (1,5 miliarde euro), cifrandu-se la 10,53 miliarde euro, in luna martie fiind inregistrat un record istoric al exporturilor - 1,9 miliarde euro. Cresterile cele mai semnificative ale exporturilor au fost inregistrate la cereale (plus 282,9%), componente si parti de aeronave (plus 193,4%), combustibili (plus 63,3%), autovehicule, componente si parti ale acestora (plus 54%) etc. Importurile CIF au crescut cu 22,9% fata de perioada similara a anului trecut, valoarea acestora ajungand la 14,739 miliarde euro. Deficitul FOB - CIF a depasit, in primele 6 luni, 4 miliarde de dolari, pentru intregul an analistii estimand un deficit de 6,7 miliarde euro.
"Diminuarea cursului de schimb reprezinta unul dintre pragurile de inmormantare a exporturilor", declara, cu cateva luni in urma, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). El a precizat ca, in numai trei luni, aprecierea leului in raport cu principalele monede a provocat firmelor cu activitati de export pierderi de aproximativ un miliard de euro.
Schimbare de garda la Comert
Aproximativ o treime din reprezentantii comerciali ai Romaniei in strainatate au fost schimbati din functie de la inceputul anului, in cea mai mare parte fiind vorba de persoane care au implinit varsta de pensionare sau care au depasit mandatul, a declarat ieri ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler. El a aratat ca au fost largite atributiile reprezentantilor economici ai Romaniei, astfel incat acestia sa sprijine accesul fimelor romanesti pe pietele externe. De asemenea, modul de stabilire a personalului din reteaua externa a MEC este bazat pe concursuri de ocupare a posturilor vacante, fara sa mai fie posibila numirea directa sau prelungirea mandatului, in competitie fiind admise si persoane din mediul privat. Ministrul a mai afirmat ca va fi organizata o reuniune anuala in tara de instruire a reprezentantilor economici atasati la ambasadele Romaniei din strainatate. Departamentul de Comert are in componenta 200 de angajati, din care 110 sunt reprezentanti comerciali in strainatate. In ceea ce priveste strategia de export, ministrul Winkler a mentionat ca documentul va fi lansat in dezbatere publica la inceputul lunii septembrie, urmanda ca, in luna octombrie, strategia sa fie aprobata de Guvern. Consultanta pentru elaborarea proiectului de strategie a fost asigurata de Centrul de Comert de la Geneva, care a asigurat know-how-ul. "Cheia acestei strategii este crearea de structuri asociative, promovarea actiunilor de crestere a competitivitatii etc. Incercam sa gasim masuri selective pentru ca Romania va trebui sa puna accent pe grupele de produse cu valoare adaugata mare, pe servicii, turism, IT etc.", a explicat directorul general al Directiei Promovare Export, Costin Lianu. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana impune gasirea unor noi metode de sprijinire a exportatorilor, dupa ce s-a renuntat la unele subventii de la buget care au cazut sub incidenta ajutorului de stat, a mai spus Iuliu Winkler. El a aratat ca o astfel de masura, a carei intrerupere a fost solicitata de Consiliul Concurentei, priveste acordarea unei bonificatii la creditele de export, iar Eximbank a sistat aceasta practica incepand cu luna iulie. MEC deruleaza un program prin care firmele exportatoare primesc fonduri nerambursabile de la buget pentru participarea la targuri si expozitii internationale, tiparirea de brosuri de prezentare si alte activitati de promovare a produselor si serviciilor, program care va fi continuat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.