Pana in prezent aproape 50 la suta din efectivele totale de animale din Romania au fost identificate, ceea ce reprezinta aproximativ 8,8 milioane capete, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general in Autoritatea Nationala Sanitar
Pana in prezent aproape 50 la suta din efectivele totale de animale din Romania au fost identificate, ceea ce reprezinta aproximativ 8,8 milioane capete, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gabriel Predoi. Procentul cel mai ridicat de animale crotaliate se inregistreaza la bovine - 60,2 la suta - circa 1,635 milioane animale, fiind urmat de ovine si caprine - 48,6 la suta ( 5,150 milioane capete) si de suine - 35,7 la suta (1,649 milioane capete). Cabalinele au fost identificate in procent de 48,6 la suta (430.557 capete) dintr-un total de 886.195 cabaline, dar numai 19,3 la suta (169.124) au fost trecute in baza de date, a spus Predoi, intr-o conferinta de presa. Romanii cresc in jur de 5,1 milioane porci, 8,3 milioane oi si capre si aproape doua milioane de vaci. Potrivit directorului general al ANSVSA, medicii veterinari care se ocupa cu crotalierea si inregistrarea in baza de date au fost platiti, in cazul bovinelor, pentru 1,34 milioane de capete, suma totala decontata pana in prezent fiind de 82,7 miliarde ROL. In ceea ce priveste identificarea animalelor mici (ovine, caprine si suine), aceasta este blocata pentru ca se asteapta decizia Tribunalului Bucuresti, care a suspendat activitatile de crotaliere pana la finalizarea procesului privind modul de atribuire a contractului de crotaliere firmei clujene IQ Management SRL. "Cu toate acestea medicii veterinari efectueaza in prezent crotalierea si introducerea in baza de date si a animalelor mici, in baza unor prevederi legale care ne permit acest lucru pana la solutionarea dosarului in instanta", a precizat Gabriel Predoi. Crotalierea presupune prinderea de urechea animalelor a unui cercel, care contine un cip electronic cu toate datele de identificare. Acest lucru reprezinta garantia ca animalele indeplinesc toate conditiile de export conform normelor UE. Lipsa unei evidente clare a animalelor detinute de fermierii romani ar putea periclita obtinerea fondurilor comunitare dupa 2007. Termenul de finalizare a identificarii si inregistrarii animalelor este 31 decembrie 2005 (M.B.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.