Coloniile erau falimentare
Mass-media israeliene folosesc rar termenul de ocupatie, oficialitatile, niciodata. Ca sa te instalezi pe pamanturile palestiniene, in mijlocul unei populatii ostile si endemic sarace, reprezenta infaptuirea un
Coloniile erau falimentare
Mass-media israeliene folosesc rar termenul de ocupatie, oficialitatile, niciodata. Ca sa te instalezi pe pamanturile palestiniene, in mijlocul unei populatii ostile si endemic sarace, reprezenta infaptuirea unei "opere sioniste" si de "securitate". In zadar luminatii tarii se impotriveau si-si manifestau dezgustul fata de actul de ocupatie militara si civila. Strigatele lor de protest nu ajungeau niciodata pana la guvernanti, fie ca erau "de stanga," fie ca erau "de dreapta". Cele doua partide principale de guvernamant, "Maarah" si "Likud", de-a lungul deceniilor, aflate alternativ la guvernare, au pompat o parte importanta din resursele financiare ale tarii in aceasta opera de colonizare care a adancit ura arabilor si a iritat lumea occidentala. In zadar au protestat americanii si europenii. Inutile au fost admonestarile ONU. Colonizarea a continuat pana ce s-a ajuns la aceasta situatie insolubila a prezentei unei populatii de peste 200.000 de traitori israelieni dincolo de granitele oficiale ale Israelului. E posibil ca aceste colonii sa fi jucat vreun rol in asigurarea securitatii tarii? E posibil, dar subsemnatul nu e de aceasta opinie. Acum, presat de noile realitati geo-politice din Orientul Mijlociu, cel care a fost "buldozerul colonozarii", "parintele ei spiritual si material", actualul premier Ariel Sharon, a decis sa scape de povara economica si militara a celor 21 de colonii din Gaza si inca a 4 colonii din nordul Somronului. Existenta acestor colonii era neproductiva din punct de vedere economic, statul participand cu sume uriase la intretinerea infrastructurii lor, iar, din punct de vedere militar, ele reprezintau o grea povara pentru armata, care trebuia sa aloce forte apreciabile pentru asigurarea securitatii lor.
In sfarsit, Israelul va renunta la coloniile din Gaza, raman insa celelalte. Grosul coloniilor israeliene se afla in Iehuda si Somron (Cisiordania), in jurul aglomerarilor urbane palestiniene Hebron, Ramallah, Jenin, Betlehem, Jeriho, Tulkarem si Ierusalim. Dar aceasta e partea a doua a povestii de groaza israeliano-palestiniene, partea intai se scrie acum, chiar in aceste ore dramatice la Gaza.
"Pumnul de Fier" si "Forta a 14-a"
Printre unitatile de elita ale armatei israeliene se numara si faimoasa "Hakoah 14" (Forta a 14-a), care ani in sir s-a evidentiat in razboiul cu terorismul palestinian. Toti luptatorii acestei unitati de elita au fost vazuti ieri petrecand in baruri si cafenele, bucurandu-se de o permisie neasteptata de 24 de ore. De azi, "Forta a 14-a" va intra si ea in actiune pe "frontul evacuarii". Colonistii au fost surprinsi sa afle ca luptatorii "Fortei a 14-a", cunoscuti pentru duritatea lor, vor actiona in Gus Katif, impotriva lor. Responsabilii militari nu lasa nici o portita de scapare, nici celor care vor fi evacuati si nici palestinienilor care vor dori sa pescuiasca in apele tulburi. Trei mari unitati de armata, sub comanda generalului Aviv Kohavi, au fost detasate in zona, formand "cel de-al treilea inel" militar al evacuarii. Obiectivul de lupta al miilor de soldati, tancuri si elicoptere de atac nu vizeaza coloniile, ci palestinienii din imprejurimile coloniilor. Codul de actiune poarta numele "Igruf Habarzel" (Pumnul de Fier) si avertizeaza ca orice incercare a teroristilor palestinieni de a stanjeni evacuarea va fi lichidata extrem de dur, cu "pumn de fier".
Masuri de protectie si avertismente severe
Fenomenul amenintarilor impotriva conducatorilor tarii s-a extins si asupra comandantilor militari. Intotdeauna armata s-a bucurat de un soi de imunitate in societatea israeliana. Ea era respectata si tinuta in afara oricaror lupte politice. Evacuarea a politizat lumea israeliana, incat pana si armata a intrat in colimatorul galcevilor. Mai intai a fost chemarile rabinilor extremisti catre soldati si ofiteri de a nu respecta ordinele de evacuare, apoi a urmat fenomenul dezertarilor, a refuzului de a indeplini ordinele din partea unor soldati si ofiteri. Acum au aparut si amenintarile cu moartea la adresa unor comandanti. Cei mai vizati sunt ministrul Apararii, generalul in rezerva Shaul Mofaz, si generalul Dan Harel, comandantul Frontului de Sud. Paza lor a fost suplimentata cu cate sase luptatori experimentati. Cei amenintati nu dau atentie amenintarilor, ei sunt soldati incercati, au luptat si au fost raniti in razboaie grele. Ministrul Mofaz a declarat ca, de ieri, ragazul acordat colonistilor expira, asa ca orice locuitor din asezarile din Gaza si din nordul Cisiordaniei, care nu si-au parasit de buna voie casele, vor fi evacuati cu forta. Autoritatile au demonstrat ca sunt ferme si i-au arestat, ieri, pe cei mai importanti conducatori ai colonistilor din Iehuda, Somron si Gaza: Benzi Liberman, Oinhas Valerstein si Zeev Zambis. Ei incercasera sa se strecoare in Gaza, ocolind un baraj militar. Dupa cateva ore in arest, siliti sa promita ca "vor fi baieti cuminti", au fost pusi in libertate. Si ce-au facut acestia dupa ce-au fost eliberati? Au incercat sa ajunga din nou in Gus Katif.
Culmea prostiei politienesti: sa-i lasi liberi, in numele democratiei, exact pe aceia care sunt capii revoltei impotriva evacuarii!
Erata - Dintr-o regretabila eroare, articolul "38 de ani de control israelian in Fasia Gaza" a aparut fara semnatura autorului sau, Marco Maximilian Katz. Multumim distinsului nostru colaborator pentru intelegere si rectificam pe aceasta cale greseala comisa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.