in loc de 15 septembrie, pentru 3,5 milioane de copii scoala va incepe la 12 septembrie si va avea 177 zile de studiu, in timp ce copiii europenilor invata intre 185 si 200 de zile. Suparat ca 193 de scoli din Romania nu au avut nici un promovat la t
in loc de 15 septembrie, pentru 3,5 milioane de copii scoala va incepe la 12 septembrie si va avea 177 zile de studiu, in timp ce copiii europenilor invata intre 185 si 200 de zile. Suparat ca 193 de scoli din Romania nu au avut nici un promovat la testarea nationala din acest an, ministrul Mircea Miclea a decis ca din toamna scolile sa fie sever controlate. "scolile trebuie sa devina puternice, iar din acest an scolar banii de la buget vor merge dupa elevi. Regula va fi o scoala pe comuna, adica elevii pot invata in aceleasi locatii, dar va fi o singura conducere - la comuna. Alte scoli vor disparea pentru ca un liceu, de exemplu, poate sa adauge clase de gimnaziu sau chiar de la clasa I", ne-a declarat ministrul educatiei. El spune ca se vor pastra si anul acesta programele "cornul si laptele" - la gradinite, clase primare, precum si rechizite gratuite pentru cazurile sociale. Miclea spune ca nu poate sa oblige scolile sa introduca uniforme, dar va insista ca fiecare sa aiba ceva distinctiv care sa-i deosebeasca pe elevi pe strada. "Nu inseamna propriu-zis uniforma daca elevul poarta o sapca, o esarfa sau altceva care sa il distinga. in felul acesta este si mai usor de supravegheat: se vede imediat cand intra straini in curtea scolii", spune Miclea.

"A scazut numarul spagilor din scoli"

El mai spune ca spaga in scoli a scazut si ca la examenele din acest an nu au existat reclamatii de aceasta natura. insa cinci clase de a XII-a din Capitala l-au sesizat ca elevii au fost jecmaniti de cate 300.000 lei "de caciula" pentru fondul clasei, fara chitanta. "E o practica ce trebuie descurajata pentru ca e ilegala orice strangere de fonduri de profesori sau directori, indiferent ca sunt pentru clasa, pentru scoala, pentru paza sau orice alt pretext." Rezultatele proaste de la examene l-au determinat pe Mircea Miclea sa schimbe evaluarea elevilor de gimnaziu. Cand acestia vor fi in clasa a VI-a, a VII-a si a VIII-a vor sustine cate un test dupa model european care sa arate ce stie si ce talente are elevul. "Nu e corect ca un elev care e talentat la muzica, de exemplu, sa pice examenele pentru ca nu stie matematica. Pe baza acestor testari se va face admiterea in liceu incepand cu 2009, cu elevii care acum intra in clasa a V-a. Un studiu recent arata ca piata fortei de munca are nevoie in proportie de 70% de servicii (turism, contabilitate etc) si mai putin de meserii din industrie. De aceea, este corect sa cunoastem care sunt aptitudinile elevilor", a mai spus Miclea.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.