Peste 18 furnizori de programe care calculeaza retetele compensate si gratuite in peste 860 de farmacii din tara avertizeaza ca intregul sistem de eliberare de retete risca sa intre in colaps. Acest pericol este determinat de faptul ca furnizorii de
Peste 18 furnizori de programe care calculeaza retetele compensate si gratuite in peste 860 de farmacii din tara avertizeaza ca intregul sistem de eliberare de retete risca sa intre in colaps. Acest pericol este determinat de faptul ca furnizorii de programe de calculator pentru farmacii nu mai reusesc sa faca fata schimbarilor repetate din sistemul de compensare din cauza lipsei de informatii privind noile reguli de compensare care se schimba de la o luna la alta, uneori chiar si de doua ori in aceeasi luna, se arata in comunicatul comun al furnizorilor de programe. Informaticienii poarta o raspundere imensa; o eroare scapata in calculatia retetelor compensate poate provoca pierderi de cateva miliarde de lei la nivel national intr-o singura zi. "Listele noi cu medicamentele compensate si gratuite si modul cum acestea sunt calculate ne sunt comunicate doar cu 1-2 zile inainte de data la care calcularea lor trebuie aplicata in farmacii. Noi nu avem timpul efectiv necesar implementarii si testarii adecvate a schimbarilor survenite in sistemul de compensare. Regulile de calcul si de verificare a retetelor nu sunt transparente sau se difuzeaza intr-o formulare confuza incat informaticienii deduc cu greu si cu mare risc ceea ce ar trebui implementat in program", a declarat Adrian Pintilie, reprezentatul uneia din firmele furnizoare de programe.
Acesta a precizat ca furnizorii solicita conducerii CNAS o stabilizare a regulilor de compensare, iar cand acestea se dovedesc a fi necesare, sa fie comunicate cu cel putin 6-7 zile inainte, astfel incat sa existe timpul necesar implementarii lor in farmacii. Potrivit comunicatului furnizorilor, ritmul alert al schimbarilor din sistemul de compensare nu mai poate fi suportat de catre informaticieni si farmacisti. Suportul tehnic pentru programele de calculator folosite in farmacii este aducator de pierderi financiare atat farmaciilor, cat si celor care il realizeaza. Nici unii nu mai sunt dispusi sa suporte costurile aferente schimbarilor mult prea dese survenite in sistem. O eventuala retragere in bloc a celor care ofera suport poate produce blocarea sistemului de eliberare a retetelor, CNAS nedispunand de resursele necesare pentru a suplini suportul tehnic catre farmacii. (C.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.