Pilula contraceptiva folosita de milioane de femei active sexual ar putea fi cancerigena. Ipoteza a fost lansata de un grup de experti din opt tari si ar putea fi o explicatie a incidentei alarmante a cancerelor la femei. Potrivit expertilor C

Pilula contraceptiva folosita de milioane de femei active sexual ar putea fi cancerigena. Ipoteza a fost lansata de un grup de experti din opt tari si ar putea fi o explicatie a incidentei alarmante a cancerelor la femei.

Potrivit expertilor Centrului International de Cercetare a Cancerului, contraceptivele orale combinate - estrogeni si progesteron - trebuie considerate cancerigene. Centrul International de Cercetare a Cancerului este subordonat Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a facut aceste precizari intr-un comunicat emis in aceasta luna. Pe langa efectele pozitive, celebra pilula are si unele negative, cum ar fi cresterea riscului de cancer de san si col uterin.
STATISTICI. Se estimeaza ca peste 100 de milioane de femei - respectiv 10% dintre femeile active sexual - folosesc contraceptive hormonale combinate. La acestea se adauga si femeile aflate la menopauza care fac tratamente hormonale substitutive. Anuntul a fost formulat de un grup de 21 de experti de opt nationalitati diferite, reuniti sub egida Centrului International de Cercetare a Cancerului. Expertii au studiat literatura de specialitate internationala, au analizat aproximativ 60 de studii la care au participat peste 60.000 de femei. Aceste studii demonstreaza ca pilulele cresc sensibil riscul cancerului de san printre utilizatoarele contraceptivelor orale.
RISC. Totusi, dupa zece ani de la intreruperea utilizarii pilulei, riscul de cancer al acestor femei este identic cu cel al semenelor lor care n-au apelat niciodata la aceasta metoda contraceptiva.
Pericolul de cancer al colului uterin se amplifica totodata in functie de durata utilizarii pilulei, in special la femeile care prezinta o infectie provocata de un papilomavirus.
Expertii Centrului International de Cercetare a Cancerului au mai constatat ca pe termen lung se inregistreaza o usoara crestere a pericolului de cancer al ficatului.
VESTEA BUNA. Pe de alta parte, pilula ar reduce riscurile cancerului de uter si de ovare. Se pare ca aceasta protectie in fata celor doua forme de cancer este mai puternica in perioada utilizarii pilulei si ea mai persista cel putin 15 luni de la intreruperea folosirii acesteia. In conditiile in care milioane de femei active sexual sunt in mod curent expuse riscurilor de cancer, expertii Centrului International de Cercetare a Cancerului considera ca se impun analize aprofundate riguroase in cat mai multe tari, pe loturi reprezentative.

EXPLICATIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.