In urma cu sase decenii, armata sovietica a atacat insulele Kurile de Nord, deschizand un conflict teritorial care marcheaza si astazi relatiile ruso-nipone. Pe 18 august 1945, la trei zile dupa anuntarea capitularii Japoniei, sovieticii au inceput b
In urma cu sase decenii, armata sovietica a atacat insulele Kurile de Nord, deschizand un conflict teritorial care marcheaza si astazi relatiile ruso-nipone. Pe 18 august 1945, la trei zile dupa anuntarea capitularii Japoniei, sovieticii au inceput bombardarea coastelor acestui lant de mici insule vulcanice, care se invecineaza la nord cu peninsula Kamceatka, iar la sud cu marea insula japoneza Hokkaido. Patru dintre acestea - Shikotan, Iturup, Kunashir si Habomai, ultima, formata dintr-un mic grup de insulite nelocuite) - pe care Japonia le numeste Teritoriile de Nord, n-au apartinut niciodata pana atunci Rusiei si impiedica si acum, 60 de ani mai tarziu, semnarea unui tratat de pace intre Tokio si Moscova. Tokio solicita pentru semnarea tratatului recunosterea suveranitatii sale asupra acestor patru insule si se angajeaza sa nu expulzeze locuitorii rusi de aici - spre deosebire de comportamentul lui Stalin fata de japonezi. In anul 1956, premierul de atunci al Japoniei, Ichiro Hatoyama, a vizitat pentru prima data Uniunea Sovietica, ocazie cu care au fost restabilite relatiile diplomatice dintre cele doua tari, insulele Habomai si Shikotan urmand a fi restituite dupa semnarea unui tratat de pace.
Relatiile diplomatice intre cele doua tari dateaza din 1855, cand a fost semnat primul tratat dintre Rusia tarista si Japonia. Documentul fixa granita dintre cele doua state intre insulele Iturup si Uruppu, respectiv deasupra celor patru insule care apartin in prezent Rusiei. Un alt tratat, semnat 20 de ani mai tarziu, mentiona apartenenta la Japonia a tuturor insulelor Kurile, inclusiv a celor situate la nord de aceasta frontiera. Pe langa semnarea de catre Tokio a tratatului din 1956, Rusia avanseaza in sprijinul pastrarii a cel putin doua insule argumentul pozitiei Japoniei, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. "Rusia considera ca rolul Japoniei in razboi nu a fost al unei parti ofensate, ci dimpotriva. Nu resimtim nici o culpabilitate fata de Japonia", a declarat, in decembrie anul trecut, ambasadorul Rusiei la Tokio Aleksandr Losiukov. Trebuie mentionat faptul ca, din 1991, Guvernul japonez acorda ajutoare umanitare populatiei ruse din insulele Kurile. Pana in prezent, donatiile au insumat aproximativ 82 de milioane de dolari. De asemenea, au loc in fiecare an vizite fara viza ale rusilor de pe insule in Japonia si ale fostilor locuitori in insule, in special pentru a vizita mormitele rudelor. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.