In urma recentei desemnari, de catre primul ministru, a lui Andrei Plesu in Consiliul de conducere (CC) al Institutului Cultural Roman (ICR), agentia Mediafax a solicitat ICR lista integrala a acestui "board". Reprezentanta ICR, Ariadna Gradinaru, a
In urma recentei desemnari, de catre primul ministru, a lui Andrei Plesu in Consiliul de conducere (CC) al Institutului Cultural Roman (ICR), agentia Mediafax a solicitat ICR lista integrala a acestui "board". Reprezentanta ICR, Ariadna Gradinaru, a declarat ca in prezent CC are doar 5 membri, plus presedintele, dintre cei 21 prevazuti de legea de functionare a institutiei, restul asteptand sa fie desemnati sau numiti.
Potrivit legii de functionare din 2003, CC are 21 de membri: presedintele ICR si cate un reprezentant desemnat de presedintele Romaniei, de premier, de ministrul Afacerilor Externe, de ministrul Culturii si Cultelor, de ministrul Educatiei si Cercetarii si de presedintele Academiei Romane, alti 14 membri fiind numiti de seful statului la propunerea presedintelui ICR (7) si a asociatiilor si uniunilor de creatie (tot 7). Desi mandatul membrilor CC al ICR este de patru ani, "board"-ul este in reorganizare dupa alegerile de la sfarsitul anului trecut si dupa schimbarea presedintelui ICR la inceputul anului acesta. In urma anuntului intempestiv de eliberare din functie a fostului presedinte, Augustin Buzura, fara instiintarea sa prealabila, Nicolae Manolescu, membru in CC al ICR, si-a anuntat la randul sau demisia, intr-o nota aparuta in "Romania literara".
Potrivit Ariadnei Gradinaru, reprezentant al ICR, in acest moment, in afara noului presedinte, H.-R. Patapievici, si a lui Andrei Plesu, din CC mai fac parte secretarul de stat de la Externe Valentin Naumescu, secretarul de stat de la Cultura Ioan Onisei, secretarul de stat de la Educatie si Cercetare Dumitru Miron si Gheorghe Mihaila, desemnat de presedintele Academiei Romane. Ei au devenit membri ai CC o data cu desemnarea lor, nefiind necesara numirea de catre seful statului. Restul viitorilor membri, deja desemnati de ICR si de uniunile de creatie, asteapta sa fie numiti de catre presedintele tarii, care trebuie sa-si aleaga si el reprezentantul.
"Board"-ul ICR ("parlamentul" institutiei) are ca atributii aprobarea strategiei, proiectelor si programelor de activitate, aprobarea structurii organizatorice si a regulamentului de organizare si functionare (inclusiv pentru institutele culturale romanesti din strainatate), avizarea functiilor de conducere pentru institutele culturale romanesti din strainatate, aprobarea proiectului bugetului anual etc. Conducerea executiva a ICR este asigurata de presedintele ICR si de un Comitet director format din 6 membri. Seful statului este presedinte de onoare al ICR. (D.C., sursa: Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.