Ii auzi adesea pe grasi ca se agata de scuza de a nu-si pune pofta in cui in cure de slabire si se amagesc: ""Ma opereaza la stomac doctorii si scap de kilogramele in plus"". Gresita parere, fiindca chirurgia bariatrica, cea care intervine cu mod
Ii auzi adesea pe grasi ca se agata de scuza de a nu-si pune pofta in cui in cure de slabire si se amagesc: ""Ma opereaza la stomac doctorii si scap de kilogramele in plus"".

Gresita parere, fiindca chirurgia bariatrica, cea care intervine cu modificari in sistemul digestiv in vederea slabirii, se aplica doar in obezitatea grava, in obezitatea morbida, cea generatoare si de alte boli.
Profesor doctor Nicolae Iorga, sef de sectie Chirurgie I la Spitalul Clinic de Urgenta ""Sf. Ioan"", spune in ce cazuri se trece la chirurgia specifica. Chirurgia vizand stomacul si intestinul subtire se aplica numai in obezitatea grava de gradul III, cand indicele de masa corporala depaseste 40, normalul fiind intre 20 si 25. Care sunt obiectivele chirurgiei bariatrice? Reducerea cu numai 10 kg a greutatii amelioreaza spectaculos celelalte boli ale obezului: afectiuni cardiovasculare, diabet II, artroze, maladii genitale, afectiuni respiratorii, cancere.
In urma interventiei chirurgicale, obezul trebuie sa piarda cel putin 50% din excesul de masa corporala, adica 50% din diferenta de kilograme intre greutatea lui si greutatea ideala. Chirurgia bariatrica nu-si propune sa faca din marele obez un star de cinema, ci sa-i redea o buna calitate a vietii. Alt obiectiv al chirurgiei impotriva obezitatii practicat pe stomac si intestin este ca scaderea in greutate sa fie indelungata, sa se intinda pe minimum 5 ani. Chirurgia impotriva marii obezitati trebuie sa fie o chirurgie la indemana unui numar mare de chirurgi. Un alt deziderat este acela ca, dupa operatie, complicatiile sa se situeze in mai putin de 10% din cazuri. Chirurgia bariatrica isi propune sa asigure o calitate buna a vietii postoperatorii, oamenii sa nu aiba varsaturi si eructatii, sa aiba un tranzit intestinal cat mai aproape de normal. Interventiile chirurgicale asupra stomacului si intestinului pentru scaderea in greutate a marilor obezi se pot aplica pacientilor intre 18 si 65 de ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.