Bamele au avut un traseu interesant. Daca tarile europene le-au adoptat repede ca ingrediente ale bucatariei lor, in restul lumii au patruns foarte greu. Tara de origine a bamelor pare a fi Etiopia, de unde s-au raspandit in tarile arabe, in cele

Bamele au avut un traseu interesant. Daca tarile europene le-au adoptat repede ca ingrediente ale bucatariei lor, in restul lumii au patruns foarte greu.

Tara de origine a bamelor pare a fi Etiopia, de unde s-au raspandit in tarile arabe, in cele din estul Mediteranei si in India. Din cercetarile arheologilor a reiesit ca egiptenii cultivau bame inca din secolul 12 i.Hr. In Antichitate, perioada in care acestea au inceput sa fie consumate, nu doar pastaile de bame erau folosite pentru mancaruri, ci si semintele. Acestea erau prajite si folosite ca inlocuitor al cafelei.
RASPANDIRE. In Europa nu au reusit sa isi castige popularitatea printre gurmanzi in perioada greco-romana, insa cu timpul li s-a descoperit gustul si au intrat in consum. In America au fost duse de vanzatorii de sclavi portughezi si de olandezi. Chinezii au descoperit bamele si mai tarziu, respectiv in secolul al XIX-lea. Bucatarii moderni japonezi sunt cei mai mari fani ai bamelor. Din pricina aspectului lor, bamele au primit si o denumire foarte poetica: ""Degete de domnita"".
Din punct de vedere nutritional, bamele sunt foarte bogate in fibre, care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si la prevenirea cancerului de colon si de rect. Totodata, sunt si o veritabila sursa de vitamina C si beta-caroten, doi antioxidanti care previn atacul de cord. In ceea ce priveste mineralele, bamele sunt bogate in potasiu. 100 g de bame proaspete produc 39 de calorii.
PASTRARE. Cea mai buna metoda de a pastra bamele pe termen lung este congelarea. Pentru aceasta se vor alege bamele tinere, care se vor curata in prealabil. In caz contrar, vor deveni atoase si isi vor pierde valorile nutritive.
Daca vreti sa le pastrati in frigider, trebuie sa le puneti intr-o punga de hartie. Oricum, nu trebuie sa le tineti mai mult de 2-3 zile, chiar daca le pastrati in conditiile cele mai bune. De asemenea, nu trebuie spalate pana ce nu sunt preparate. Evitati sa le gatiti in vase din aluminiu, pentru ca in contact cu acesta isi pot pierde din intensitatea culorii.

RETETA GRECEASCA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.