Retragerea trupelor israeliene si evacuarea colonistilor evrei din Gaza, dupa 38 de ani de ocupatie constituie cea mai recenta dovada a limitelor puterii militare, chiar daca aceasta putere este coplesitoare. Acum este timpul sa tragem invatamintele
Retragerea trupelor israeliene si evacuarea colonistilor evrei din Gaza, dupa 38 de ani de ocupatie constituie cea mai recenta dovada a limitelor puterii militare, chiar daca aceasta putere este coplesitoare. Acum este timpul sa tragem invatamintele din lectiile anilor de ocupatie si rezistenta pentru a putea intelege ce trebuie sa faca mai departe israelienii si palestinienii.
Pentru a incepe este imperativ sa intelegem cat credit pot avea palestinienii pentru retragerea israeliana. Intr-adevar, rezistenta si sacrificiile palestiniene au constituit un factor important in decizia lui Sharon de a-si schimba politicile pe care le-a sustinut timp de decenii. Insa ar fi o greseala atribuirea retragerii israeliene exclusiv militantismului palestinian. Pana la urma, aceasta actiune israeliana nu a fost nici un rezultat clar al unei infrangeri militare, nici o consecinta a negocierilor politice.
Insa unilateralismul nu este o politica rationala si pentru termen lung, deoarece nu va duce la o pace reala si durabila in Orientul Mijlociu. Dupa cum presedintele Bush a descoperit in Irak si Sharon va fi silit sa recunoasca limitele strategiei sale.
Unilateralismul pare sa fie foarte folositor pentru politicienii cu vedere scurta, deoarece elimina nevoia a ceea ce ei percep ca fiind problema negocierilor - adica sa se intalneasca fata in fata cu cealalta parte si sa descopere rezultatul omenesc al politicilor lor. O politica unilaterala pare avantajoasa din punctul de vedere al politicii interne, deoarece liderii pot decide cat de mult pot si vor sa duca la indeplinire dintr-un anumit proiect.
Sa fim cinstiti, unilateralismul este comod nu doar pentru ca un premier israelian nu doreste sa realizeze compromisuri substantiale in timpul negocierilor, este atractiv si pentru palestinienii extremisti care vad in deciziile multilaterale mijloace de a-i presa sa faca concesii nepopulare.
In orice caz, in prima zi de dupa incheierea retragerii din Gaza, israelienii si palestinienii se vor confrunta cu intrebari importante nerezolvate. Nu exista nici un dubiu ca evacuarea colonistilor evrei din zonele considerate de israelieni ca fiind acordate lor de Dumnezeu reprezinta o imensa schimbare ideologica. Insa dupa ani de zile de predicare si practicare a sionismului, retragerea colonistilor va continua si in Cisiordania, sau aceasta va ramane o exceptie?
Din partea palestinienilor vor fi asteptate raspunsuri - si nu doar prin cuvinte - in ceea ce priveste capacitatea lor de a cladi un stat modern pluralist. Cum va trata corpul politic palestinian cresterea puterii miscarilor islamice care vor astepta neindoios o felie din putere dupa retragerea din Gaza?
De asemenea, si comunitatea internationala va trebui sa raspunda la unele intrebari cheie. Conform Consiliului Economic Palestinian pentru Reconstructie si Dezvoltare (PECDAR), venitul anual pe cap de locuitor in Gaza continua sa ramana la 700 de dolari, in vreme ce israelienii se bucura de o medie de 16.000 de dolari. In lipsa unor locuri de munca, ce se va intampla cu locuitorii din Gaza? In cazul in care familiile din Gaza nu se vor putea hrani? Potentialul exod al celor aflati in cautarea unei slujbe - o forta considerabila in lume - reprezinta una din probleme. Mai curand, daca familiile din Gaza nu sunt bine hranite, reaparitia violentelor transfrontaliere, daca nu chiar aparitia celei de-a treia intifade, devine doar o problema de timp.
In vreme ce situatia economica din Gaza reprezinta o problema critica, viitorul conflictului israeliano-palestinian va fi hotarat de urmatorii pasi din cadrul procesului de pace. Problemele legate de granite, de Cisiordania, de Ierusalim si refugiati trebuie sa fie abordate bilateral. Orice observator serios al conflictului palestiniano-israelian va recunoaste fara indoiala ca nu poate exista o solutie unilaterala la aceste probleme.
Cvartetul Statele Unite, Uniunea Europeana, ONU si Rusia a esuat in a asigura elementele de baza ale retragerii israeliene sau modul de abordare al Israelului asupra "foii de parcurs" aprobate in 2003. Nu pot continua sa ramana pe margine. Decizia Washingtonului de a considera masura unilaterala a Israelului ca facand parte din "foaia de parcurs" nu a reusit sa-i convinga pe multi palestinieni. Opinia dominanta printre acestia este aceea ca "foaia de parcurs" va fi inghetata imediat ce israelienii isi vor incheia retragerea din Fasia Gaza.
Insa popoarele palestinian si israelian, conducatorii lor si comunitatea internationala trebuie sa raspunda provocarilor ce vor urma. Cel mai important, viitorul conflictului si schimbarile pentru o pace reala in regiune vor depinde de intelegerea limitelor puterii militare ofensive, a rezistentei defensive si a unilateralismului. Discutiile serioase fata in fata, in conformitate cu legislatia internationala si cu ajutorul comunitatii internationale constituie singurul mod de avansare.
Daoud Kuttab este directorul Institutului pentru Media Moderna de la Universitatea Al Quds din Ramallah.
Copyright: Project Syndicate, 2005. www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.