Cel putin 350 de bombe de mica putere au explodat ieri, aproape simultan, in mai multe orase din Bangladesh. Atentatele au fost revendicate de o organizatie islamista care cere aplicarea urgenta a legii coranice si care reclama din nou eliberarea tar
Cel putin 350 de bombe de mica putere au explodat ieri, aproape simultan, in mai multe orase din Bangladesh. Atentatele au fost revendicate de o organizatie islamista care cere aplicarea urgenta a legii coranice si care reclama din nou eliberarea tarilor musulmane.


Bangladeshul s-a trezit ieri zguduit de o serie de explozii care s-au produs aproape simultan in intreaga tara. Bilantul preliminar indica cel putin un mort si aproximativ 115 persoane ranite, pagubele materiale fiind considerabile, insa autoritatile se asteptau ca numarul victimelor sa mai creasca. Politia a anuntat ca, potrivit primelor indicii, a fost vorba despre aproximativ 350 de bombe artizanale de mica putere, 15 dintre deflagratii avand loc numai in capitala Dacca. Cele mai multe au fost amplasate si detonate in apropierea statiilor de autobuz, in gari, tribunale si sedii administrative.
MESAJE. In cateva dintre localitatile afectate de atentate au fost descoperite manifeste apartinand unui grup islamist scos recent in afara legii, Jamayetul Mujahedin, care solicita aplicarea urgenta a legii coranice in Bangladesh, tara musulmana condusa de o coalitie guvernementala apropiata partidelor islamiste. ""A venit vremea ca legea islamica sa guverneze in Bangladesh, pentru ca nu avem nici un viitor daca exista alte legi"" - acesta era mesajul manifestelor gasite in aproape toate localitatile in care s-au produs exploziile.
AVERTIZARI. Potrivit unor reprezentanti ai politiei, au fost descoperite manifeste in care organizatia islamista solicita eliberarea statelor islamiste de sub asa-numita ocupatie a coalitiei conduse de Statele Unite. ""Bush si Blair sunt somati sa paraseasca tarile musulmane. S-au sfarsit zilele in care puteti conduce statele noastre"" - un alt mesaj al manifestelor imprastiate in tot Bangladeshul.
ISTORIE. Stat majoritar musulman, Bangladesh este condus de o coalitie de patru formatiuni, doua dintre ele islamiste, avand in frunte Partidul Nationalist al premierului Khaleda Zia. Doua grupari radicale, Jamayetul Mujahedin si Jagrata Muslim Janata, au fost interzise in luna februarie, in urma mai multor atacuri asupra unor organizatii neguvernamentale si a unor locuri religioase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.