Biroul de Credit a inregistrat noi recorduri la nivelul restantelor din contul unui singur debitor persoana fizica, cea mai mare datorie ridicandu-se la 198.000 de dolari (echivalentul a 550.000 lei noi), a declarat ieri directorul general al societa
Biroul de Credit a inregistrat noi recorduri la nivelul restantelor din contul unui singur debitor persoana fizica, cea mai mare datorie ridicandu-se la 198.000 de dolari (echivalentul a 550.000 lei noi), a declarat ieri directorul general al societatii, Serban Epure. Finantarea a fost acordata printr-un card de credit, iar intarzierea la plata se intinde pe 180 de zile. La imprumuturile in euro, recordul se ridica la 133.000 de euro, si reprezinta tot o finantare accesata printr-un card de credit. Cea mai mare restanta in moneda nationala corespunzatoare unui singur client se plaseaza la 480.000 lei (4,8 miliarde de lei vechi), provenind dintr-o finantare acordata in anul 2002. La finele lunii iulie, numarul maxim de restante a fost consemnat in contul unei persoane fizice din judetul Bihor de 31 de ani, care avea rate neachitate la timp la 10 imprumuturi atrase de la noua banci, in valoare totala de 3808 lei (38 milioane lei vechi). Potrivit lui Epure, din totalul de 600.000 de persoane recenzate, un numar de 21.000 de debitori inregistreaza intarzieri la plata la cel putin doua banci. Frecventa rau-platnicilor este mai mare pentru categoria de varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani. La finele lunii iulie aveau restante curente, adica inca neachitate, un numar de 160.000 de persoane. Epure a mai aratat ca Biroul a emis catre banci, la un an de la infiintare, peste doua milioane de raportari, fata de o estimare initiala de 13, -1,4 milioane de rapoarte. Biroul de Credit acopera cu date privind restantierii peste 95% din piata creditelor pentru persoane fizice, primind informatii de la 18 banci si o societate de credit. Faza a doua a proiectului cuprinde raportarea datelor pozitive, pentru care s-au incheiat conventii de funizare a informatiilor cu 19 banci si trei institutii non-bancare din domeniul asigurarilor, creditului de consum si leasing-ului. Pana in prezent, o singura institutie de credit furnizeaza date pozitive, iar aceasta faza a proiectului se va incheia, probabil, la jumatatea anului viitor. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.