Tinta oficiala privind inflatia in acest an a fost revizuita de la 7% la 7,5%, pentru anul viitor fiind stabilit un nivel de 5%, daca taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu va creste, a anuntat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur I
Tinta oficiala privind inflatia in acest an a fost revizuita de la 7% la 7,5%, pentru anul viitor fiind stabilit un nivel de 5%, daca taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu va creste, a anuntat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "La un prim calcul, daca TVA se va majora cu trei procente, probabil ca rata inflatiei in 2006 va fi de 6,5%. Deocamdata nu este nimic anuntat ferm", a explicat guvernatorul BNR. Obiectivele privind cresterea preturilor de consum au fost anuntate ieri de banca centrala o data cu lansarea Raportului trimestrial asupra inflatiei, care marcheaza trecerea oficiala la politica de tintire directa a inflatiei. Guvernatorul a mentionat ca acest raport cuprinde proiectia BNR privind evolutia inflatiei pe sase trimestre, care urmareste incadrarea acestui indicator intr-un tunel de variatie de +/- 1% fata de tinta anuntata pana la sfarsitul anului 2006. In perspectiva, acest coridor va fi extins pana la opt trimestre. Oficialul BNR a spus ca, in conditiile actuale ale economiei romanesti exista sanse mari ca tinta de inflatie sa fie atinsa. "In semestrul doi al acestui an s-a intrerupt temporar procesul de dezinflatie, din cauza majorarii accizelor, a pretului la gaze si la energie, dar si din cauza excesului de cerere. Procesul de dezinflatie s-a reluat, insa in trimestrul trei si sunt sanse sa continue, avand in vedere ca alinierea preturilor administrate la nivelul celor din Uniunea Europeana este aproape de final", a mai spus Isarescu. El a precizat, insa, ca exista si anumite circumstante care pot duce la iesirea din tunelul de variatie, spre exemplu cresterea pretului petrolului pe pietele internationale.
Creditul in valuta va fi descurajat
Guvernatorul BNR a atras atentia, insa, ca exista doua conditii necesare pentru incadrarea tintei de inflatie in culoarul anuntat: controlul cererii agregate, care a crescut in acest an pe baza majorarilor salariale de la sfarsitul lui 2004, introducerii cotei unice, cresterii accelerate a creditului si majorarii investitiilor, si controlul intrarilor de capital. "Trebuie sa se evite pe toate caile stimularea suplimentara a cererii, care a cauzat deja depasirea tintei de inflatie de 7% stabilita la inceputul acestui an. Economia nu are capacitatea de a acoperi excesul de cerere. Motorul economiei este deja foarte turat. Daca vrem sa crestem sanatos, nu turam motorul, ci ne luam unul mai mare. BNR este gardianul final al obiectivului de inflatie si, in cazul in care celelalte politici esueaza, isi asuma rolul sa restrictioneze politica monetara", a subliniat Isarescu. El a avertizat ca va fi descurajat, in continuare, creditul in valuta atat prin masuri restrictive, cat si prin majorarea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor comerciale. In plus, proiectul de lege pentru reglementarea creditului de consum nebancar este aproape finalizat si va fi aplicabil icepand din aceasta toamna. In ceea ce priveste intrarile de capital, guvernatorul BNR a explicat ca investitiile straine directe pe termen mediu si lung sunt binevenite, insa intrarile pe termen scurt sunt deja excesive. "In ultimele 12 luni datoria neguvernamentala pe termen scurt a crescut cu cinci miliarde de euro, cu tendinte de accentuare. Mesajul nostru pentru aceste intrari de capital este foarte clar: nu le validam calculele de profit si nu le acomodam operatiunile", a subliniat Mugur Isarescu.
BNR nu va apara un anumit nivel al cursului
Stabilitatea preturilor reprezinta principalul obiectiv al BNR, toarte celelalte instrumente de politica monetara urmand sa fie utilizate in scopul atingerii tintelor stabilite, potrivit politicii de tintire directa a inflatiei. Guvernatorul Isarescu a explicat ca banca centrala va folosi intr-un "dozaj" corespunzator cursul de schimb, dobanda de sterilizare, rezerva minima obligatorie si orice alt instrument pentru a apara tinta de inflatie. Simpla reducere a dobanzii ar putea descuraja intrarile de capitaluri speculative, insa ar stimula inflatia si ar descuraja economisirea in lei. Nici cursul de schimb nu poate fi folosit excesiv, avand in vedere ca o depreciere a monedei nationale se traduce imediat in inflatie, in timp ce o apreciere excesiva, pe langa faptul ca nu este reflectata imediat in reducerea preturilor, poate afecta credibilitatea bancii centrale, extrem de importanta in acest proces. "Nu tintim cursul, putem spune doar daca un anumit nivel este sustenabil sau nu. Daca piata stabileste un culoar de variatie, il salutam, insa nu il validam si nici nu-l aparam", a subliniat Mugur Isarescu. El a explicat ca, pe viitor, interventiile bancii centrale in piata valutara se vor limita la cumparari pentru mentinerea rezervei valutare la 5-6 luni de importuri. "Vom atrage lichiditatea din piata numai cand devine inflationista, adica atunci cand duce la deprecierea leului sau la cresterea creditului in valuta. Pentru bancile care se plang de exces de lichiditate avem o facilitate de drenaj cu o dobanda foarte buna, de 4% pe an", a mai spus guvernatorul BNR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.