In Romania au fost inregistrate pana in prezent, in 26 de judete, 189 de focare de pesta porcina clasica, numarul animalelor infectate fiind de 2113, a declarat Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Nationala Sanitara - Veterinara si pentru
In Romania au fost inregistrate pana in prezent, in 26 de judete, 189 de focare de pesta porcina clasica, numarul animalelor infectate fiind de 2113, a declarat Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Nationala Sanitara - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), informeaza Rompres. Pesta a afectat atat porcii din gospodarii, cat si pe cei salbatici. Judetele in care au aparut cele mai multe focare sunt Olt si Salaj (cate 14), Hunedoara, Cluj, Teleorman, Gorj (cate 12 focare), Arad si Dambovita (cate 11), Dolj si Mures (cate 9 focare). "Pesta porcina clasica inregistreaza o recrudescenta a numarului de focare repartizate pe intreg teritoriul tarii, ca rezultat al aplicarii strategiei de nevaccinare contra acestei boli inca din anul 2002", a precizat Predoi. Aceasta strategie, aprobata prin HG nr.1026/2003, are ca termen de aplicare 31 decembrie 2005, data pana la care au fost acceptate doua derogari referitoare la efectuarea optionala a vaccinarii contra pestei porcine la porcinele domestice din fermele cu activitate de reproductie, autorizate sanitar veterinar si la porcii mistreti. De la 1 ianuarie 2006 se va interzice vaccinarea contra pestei porcine clasice si in marile complexe de crestere a porcilor, din acest punct de vedere Autoritatea fiind nevoita sa elaboreze o strategie de gestionare a acestei boli. Proprietarii de animale care sunt nevoiti sa isi sacrifice porcii din cauza pestei primesc despagubiri de la Ministerul Agriculturii, conform pretului pietei, sumele fiind alocate in buget pentru epizootiile inregistrate la toate speciile de animale. Potrivit ANSVSA, in anul 2004 au fost asigurate de la bugetul de stat compensari pentru 89% din situatiile inregistrate, reprezentand 5,7 miliarde lei. Pentru trimestrul I din anul 2005, costurile compensatiilor sunt de 3,4 miliarde lei, aflate in curs de derulare, pe baza documentatiei intocmite. In ceea ce priveste vaccinarea porcilor mistreti, ANSVSA deruleaza un programul de vaccinare prin administrarea de momeli vaccinale (pulpe de iepure, oua inoculate cu vaccin antipestos porcin) cu spijinul reprezentantilor silvici, costurile momelilor fiind suportate de ANSVSA. Potrivit legislatiei europene, la care Romania s-a aliniat, porcii vaccinati contra pestei porcine nu pot fi comercializati. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.