Presedintele PD Emil Boc a anuntat, recent, declansarea unei "revolutii in sistemul politic romanesc", demers ce va fi facut prin initierea a doua proiecte de lege: unul referitor la introducerea votului uninominal la nivel parlamentar si local, cela
Presedintele PD Emil Boc a anuntat, recent, declansarea unei "revolutii in sistemul politic romanesc", demers ce va fi facut prin initierea a doua proiecte de lege: unul referitor la introducerea votului uninominal la nivel parlamentar si local, celalalt privind migratia politica. Cele doua proiecte ar urma sa fie discutate la sedinta conducerii PD, Biroul Permanent National. Boc apreciaza ca initiativele ar trebui sa devina legi in cel mai scurt timp, pana in vara anului 2006, pentru ca inainte cu un an de alegeri nu se mai pot face reforme electorale majore. Asociatia Pro Democratia (APD) a desfasurat, inaintea alegerilor din 2004, una din cele mai puternice campanii in favoarea votului uninominal, insa nici manifestatiile organizate, nici cele peste 150.000 de semnaturi stranse de la populatie in sprijinul Codului Electoral nu au induplecat decidentii politici. Iar ajutorul promis de liberali, in Parlament, initiativei APD, s-a dovedit insuficient, PSD impunandu-si vointa de a conserva sistemul votului pe liste. Dupa ce au pierdut alegerile in 2004, pesedistii si-au schimbat viziunea, propunand si ei o initiativa legislativa axata pe introducerea votului uninominal. La nivel politic se contureaza, astfel, premisele unei reforme electorale de substanta.
Proiectele lui Boc
Liderul democrat sustine ca toti consilierii locali si judeteni sa fie alesi pe circumscriptii direct de catre cetateni, iar presedintii consiliilor judetene sa fie desemnati prin vot la fel ca si primarii. "In acest fel, presedintii consiliilor judetene nu vor mai fi obiect de troc politic", considera Emil Boc. In opinia sa, votul uninominal ar aduce mai multa responsabilitate din partea consilierilor locali si judeteni care, dupa patru ani de mandat, vor da socoteala in fata alegatorilor. Emil Boc se gandeste chiar la o solutie care sa prevada revocarea consilierilor locali si judeteni, care ar putea sa fie facuta, la fel ca in sistemul anglo-saxon, la cererea alegatorilor. Liderul democrat sustine ca se vor creiona solutii astfel incat minoritatile nationale sa nu fie prejudiciate in ce priveste nivelul de reprezentare in forurile locale si judetene. In privinta algegerilor parlamentare, liderul PD sustine introducerea votului uninominal pentru ambele Camere ale Parlamentului, insa in cazul in care nu exista suficienta disponibilitate politica, atunci macar senatorii sa fie alesi prin acest sistem la viitoarele alegeri.
Lege anti-fripturisti
Proiectul privind migratia politica ar urma sa fie valabil pana la alegerile din 2008 si aceasta in cazul in care va fi introdus sistemul votului uninominal in cadrul alegerilor locale. "Prin acest act normativ ar fi interzisa migratia politica, asigurandu-se astfel transparenta si responsabilizare in fata cetateanului a celor care candideaza", explica Emil Boc. El precizeaza ca aceasta lege ar fi aplicabila doar alesilor de la nivel local, deoarece Constitutia nu permite revocarea parlamentarilor care migreaza de la un partid la altul. Presedintele PD subliniaza ca respectiva lege va avea grija sa nu lase loc abuzurilor, in sensul ca daca un consilier este data afara dintr-un partid nu-si va pierde locul din forul local sau judetean. "Prin aceasta lege vrem sa-i taxam pe cei care pleaca de bunavoie de la un partid la altul. Proiectul de lege ii vizeaza pe oportunistii si fripturisti politici. Este stiut faptul ca in preajma alegerilor incepe furtuna, vanzoleala primarilor, a consilierilor locali si judeteni, care cauta sa se repozitioneze pe scena politica", arata Emil Boc, adaugand ca aceasta lege va ingradi si racolarile de alesi locali din partea partidelor aflate la putere. (Anca HRIBAN, Ovidiu BANCHES)
Marko Bela, presedintele UDMR: "O tenta de dictatura de partid"
"O astfel de solutie de a obliga persoana sa renunte la mandat atunci cand este exclusa din partid are o anumita tenta de dictatura de partid. Deci, vad ca, de fapt, colegii nostri din Coalitie sau din Alianta liberal-democrata nu prea au incercat sa-si clarifice conceptiile in legatura cu sistemul nostru electoral. Nu poti in acelasi timp sa vrei si votul uninominal si sa si incerci niste dispozitii prin care partidele politice sa aiba o putere si mai mare asupra reprezentantilor lor".
Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL: O contradictie
"Migratia politica permite, de fapt, dupa alegeri, dupa ce electoratul si-a exprimat vointa sa pe cine doreste sa aleaga, permite, de fapt, sa modifici rezultatele scrutinului. Deci, din acest punct de vedere, domnul Boc are dreptate. Pe de alta parte, este incoerent. Daca se introduce votul uninominal si eu sunt ales pentru ceea ce reprezint eu, am un mandat, reprezint in Parlament interesele unei comunitati care m-a votat. Interzicerea migratiei politice mi se pare deja ca ar veni in contradictie".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.