Dezvoltarea puternica a telefoniei mobile a atras pe piata romaneasca gigantii telecomunicatiilor. O piata de 22 milioane de potentiali clienti, in care doar 4 milioane aveau abonament la telefonia fixa nu au putut fi ignorate de marii investitori .

Dezvoltarea puternica a telefoniei mobile a atras pe piata romaneasca gigantii telecomunicatiilor. O piata de 22 milioane de potentiali clienti, in care doar 4 milioane aveau abonament la telefonia fixa nu au putut fi ignorate de marii investitori .

In septembrie 1996, consortiul Mobil Rom castiga una din licentele GSM. Consortiul era format din companiile France Telecom (prin intermediul France Telecom Mobiles International), Media Pro, Computerland Romania, Tomen Telecom Project Romania si Alcatel Network System Romania. France Telecom se situa pe locul al patrulea in lume printre operatorii de telecomunicatii, cu un venit anual in 1995 de 29,6 miliarde de dolari. Restul asociatilor erau reprezentante in Romania ale unor companii din domeniul telecomunicatiilor. In 1999, in structura actionariatului intra American Investment Group (AIG) impreuna cu Societe Generale si doua fonduri de investitii stabilite in Polonia. Schimbarea de strategie survine in 2000, cand France Telecom achizitioneaza de la Vodafone compania Orange din Marea Britanie si decide sa reuneasca sub aceasta titulatura toate companiile la care este actionar. Randul Dialog vine in aprilie 2002, cand compania se face portocalie. In prezent, France Telecom detine 96,8% din actiunile Orange.
CONNEX VODAFONE. La momentul cand a castigat licenta pentru serviciul Connex, actionariatul Mobilfon era format din companiile Telesystem International Wireless (TIW), Air Touch Communications, Ana Electronic, Logic Telecom, Posta Romana si ISAF. Compania Air Touch Communication a fost preluata la nivel international de grupul Vodafone, care intra astfel in actionariatul Connex. In 1999, Vodafone ajunge sa detina 20,1% din actiunile Connex. In martie 2005, Vodafone decide sa preia pachetul majoritar de la Connex. Pentru 79% din actiunile Mobifon, britanicii au platit 2,5 miliarde de dolari.
Strategia companiei pe piata romaneasca va fi anuntata de abia luna viitoare, cand se va finaliza preluarea. Se stie insa ca planurile globale ale Vodafone pun accent pe tehnologia 3G. Costurile convorbirilor 3G sunt mai mici, iar astfel compania tinteste spre cele doua treimi din tot traficul de voce din Europa care se desfasoara prin retelele fixe.
TURCII DE LA ZAPP. In 2001, compania turca Inquam relanseaza serviciul Zapp. In acel moment, in reteaua lor bazata pe CDMA se putea folosi un singur telefon. Este vorba de modelul H-100 realizat de Hyundai. In prezent, Zapp are 300.000 de utilizatori si reprezentantii comapaniei estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor atinge o rata de crestere similara celei din 2004. Fata de inceput, o mare parte din oferta s-a pastrat, respectiv abonamentele cu minute incluse. S-au adaugat alte pachete de voce si de date. De asemenea, s-au introdus in oferta generala pachetele Share Free, si a aparut astfel conceptul de grup. Pentru a-si fideliza utilizatorii, Zapp a introdus conceptul Zapp Compliment. Prin intermediul acestui program, clientul acumuleaza puncte, in functie de valoarea facturii si de vechimea in retea.

STRAMOSUL ZAPP


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.