Dupa nenumarate evenimente comemorative organizate in 2003 si 2004 pentru a marca implinirea a 100 de ani de la moartea lui Paul Gauguin, anul acesta a venit randul Danemarcei sa-i aduca un omagiu marelui pictor francez, casatorit cu o daneza si care
Dupa nenumarate evenimente comemorative organizate in 2003 si 2004 pentru a marca implinirea a 100 de ani de la moartea lui Paul Gauguin, anul acesta a venit randul Danemarcei sa-i aduca un omagiu marelui pictor francez, casatorit cu o daneza si care are numerosi descendenti in acesta tara. Astfel, muzeul Ordrupgaard, aflat intr-un cartier din nordul Copenhagai, care poseda una dintre cele mai mari colectii de lucrari impresioniste din Europa de nord si care momentan este inchis pentru reamenajare, isi va deschide portile pe 31 august cu o mare expozitie dedicata lui Gauguin. "Este prima data cand in Danemarca se organizeaza o expozitie internationala majora dedicata lui Gauguin", a precizat directoarea muzeului Anne-Birgitte Fonsmark pentru presa franceza. "Expozitia va marca redeschiderea muzeului si va reprezenta cel mai important eveniment gazduit de catre institutia noastra", a mai precizat ea.
Aproximativ 70 de picturi, sculpturi si lucrari din ceramica, din perioada daneza a lui Gauguin, vor arata publicului drumul parcurs de celebrul artist de la impresionism la simbolism. Totodata, aceasta mare expozitie le va permite curiosilor sa descopere aspectul danez al vietii artistului, aspect pe care centenarul l-a omis.
Seria evenimentelor comemorative a debutat chiar pe 8 mai 2003, ziua in care s-a stins din viata Gauguin, la Atuona in insula Hiva Oa (care apartine arhipelagului Insulelor Marchize), loc in care genialul pictor a fost si inmormantat. Cum era si firesc, seria manifestarilor culturale a continuat in Franta, in special la Grand Palais din Paris cu impresionanta expozitie "l'Atelier des Tropiques" (Atelierul Tropicelor), dedicata in intregime perioadei tahitiene a artistului. Iar din septembrie 2004 pana in ianuarie 2005, o vasta restrospectiva Gauguin a avut loc la muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid.
A urat iarna scandinava si societatea daneza
Expozitia din Copenhaga va marca, in primul rand, admiratia postuma pe care Danemarca o are pentru artist, chiar daca el nu a indragit nici un moment aceasta tara. Gauguin a sosit la Copenhaga in 1883, pe cand avea 35 de ani, in compania sotiei sale daneze Mette Sofie Gad, cu doi ani mai tanara, pe care o intalnise cu zece ani in urma si care era mama celor cinci copii ai sai. Gauguin uraste insa atat iarna scandinava, cat si societatea daneza iar prima sa expozitie la Kunstforeningen (societatea daneza de arta) este un esec. "Ar fi totusi o greseala majora sa spunem ca Gauguin detesta cu adevarat Danemarca", este de parere Pedro Maria Gauguin da Silva Fonseca, stra-stranepotul danezo-portughez al pictorului. "Avea insa sentimentul ca danezii il tratau cu raceala, ca pe un soi de francez salbatic, si ca il desconsiderau. Nu a fost o perioada prea placuta pentru el, motiv pentru care nu s-a simtit nici un moment bine in Danemarca. El dispretuia societatea micilor burghezi danezi, a burghezilor murdari cum spunea el", mai afirma urmasul lui Gauguin.
Sederea lui Gauguin la Copenhaga a fost insa de scurta durata.
Gauguin isi lasa sotia si copiii la familia acesteia in Danemarca, vinde numeroase piese din colectia proprie, pentru a se intretine, o vreme castiga bani din lipirea de afise. Vara anului 1886 o petrece in Bretagne, la Pont-Aven, unde traiesc mai cu seama pictorii independenti sositi din Anglia si America. Gauguin viseaza insa la un atelier la tropice, alegerea cade pe Tahiti, pamant al "extazului, al linistii si al artei". In primavara anului 1891 se imbarca pe un vas spre Oceanul Pacific si la 8 iunie soseste la Papeete. Se stabileste la Mataiea si incepe sa picteze, folosind ca modele femei indigene, cu care are si legaturi amoroase. Desi au trait separati pentru tot restul vietii, Paul si Mette nu au divortat niciodata. Pictorul isi va revedea sotia o singura data, in 1894, inainte de a pleca pentru totdeauna din Franta un an mai tarziu. Se stabileste intr-o localitate pe malul marii, si artistul se apuca de o munca gigantica. Anul 1897 este data de nastere a catorva capodopere, printre care si tabloul "De unde venim? Ce suntem? incontro ne indreptam?", care va fi expus un an mai tarziu la galeria "Vollard" din Paris, devenind evenimentul major al sezonului. In septembrie 1899 se muta in arhipelagul insulelor Marchize, la Atuona, pe insula Hiva-Oa. Aici isi construieste celebra "Casa a placerilor", unde se muta cu noua sa vahine. Aceasta a marcat in pictura sa o noua perioada de activa fecunditate creatoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.