Procurorii instantei supreme reincep audierile in dosarul stenogramelor atribuite Delegatiei Permanente a PSD. In acest dosar au fost audiati de catre procurorii anticoruptie Dan Matei Agathon, Dorina Mihailescu, Florin Georgescu si Serban Mihailescu
Procurorii instantei supreme reincep audierile in dosarul stenogramelor atribuite Delegatiei Permanente a PSD. In acest dosar au fost audiati de catre procurorii anticoruptie Dan Matei Agathon, Dorina Mihailescu, Florin Georgescu si Serban Mihailescu, insa, in urma unei decizii din mai a Curtii Constitutionale, competenta de solutionare a acestui caz a revenit Parchetului instantei supreme. Astfel, urmeaza sa fie audiati toti cei care sunt nominalizati in stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD.
Publicate in presa
Acest dosar a fost inregistrat la inceputul anului, dupa ce a fost primit un denunt semnat de mai multe organizatii civice, cu privire la eventuale fapte de coruptie ce ar reiesi din stenogramele unor sedinte ale Delegatiei Permanente a PSD. Stenogramele cuprind declaratii ale lui Adrian Nastase, Octav Cozmanca si Serban Mihailescu. Si numele fostului ministru al Justitiei Rodica Stanoiu se regaseste in stenograme: ea ar fi afirmat ca ar fi asteptat "unda verde" pentru ca Traian Basescu, actualul sef al statului, sau alte persoane sa fie anchetate. In plangerea organizatiilor neguvernamentale se solicita procurorilor sa fie intrebat "in mod oficial PSD daca le contesta sau nu (stenogramele - n.r.), iar daca le contesta sa se ceara PSD sa prezinte imediat stenogramele sedintelor din datele respective, pentru a fi comparate cu cele publicate in presa". Un eventual refuz al PSD n-ar putea fi altceva decat "o proba suplimentara concludenta in sensul realitatii stenogramelor", se arata tot in plangere.
Stenogramele sedintelor PSD - pe care mass-media le-a dat publicitatii in a doua jumatate a lunii noiembrie 2004 - contin declaratii pe care Florin Georgescu le-ar fi facut la adresa presedintelui Curtii de Conturi, care "nu ar mai asculta" de directivele partidului. Potrivit Mediafax, denuntul privind eventuale fapte de coruptie din stenograme este formulat de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro-Democratia, Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii, Asociatia Studentilor la Facultatea de Stiinte Politice, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara.
PSD neaga autenticitatea stenogramelor
Dupa publicarea in presa a unor fragmente din stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente PSD, atat Adrian Nastase, cat si alti membri ai conducerii formatiunii politice au negat autenticitatea acestora, invocand ca stenogramele ar fi fost transmise mass-media de catre unul dintre liderii PNL. Totusi, unii membri ai conducerii PSD au recunoscut ca o parte dintre problemele prezentate in stenograme au fost discutate in Delegatia Permanenta a partidului. Dupa cinci luni de la primirea dosarului stenogramelor de catre procurorii anticoruptie, Curtea Constitutionala a statuat ca Parchetul National Anticoruptie nu mai are competenta de a ancheta senatori si deputati, efectul fiind acela ca toate dosarele in care erau cercetati parlamentari au fost transmise Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.