Romania se situeaza pe penultima pozitie in clasamentul a cinci burse din Europa Centrala si de Est, realizat in functie de nivelul capitalizarii, lichiditatea medie zilnica, indicele P/E si posibilitatile de diversificare a portofoliului de actiuni.
Romania se situeaza pe penultima pozitie in clasamentul a cinci burse din Europa Centrala si de Est, realizat in functie de nivelul capitalizarii, lichiditatea medie zilnica, indicele P/E si posibilitatile de diversificare a portofoliului de actiuni. Potrivit unui studiu realizat de societatea de servicii de investitii financiare Vanguard, citat de Mediafax, in ierarhia celor cinci burse, care mai include pietele din Polonia, Cehia, Ungaria si Slovenia, Romania se situeaza pe penultima pozitie cu un total de 0,1 puncte, inaintea Sloveniei, care a totalizat 0,02 puncte. Polonia a inregistrat cel mai mare punctaj, de 0,9 puncte, fiind un pol bursier in estul Europei, cu 30-40 de oferte publice initiale (IPO) pe an si cu cativa emitenti straini admisi la cota bursei din Varsovia. Rezultatele obtinute de Ungaria si Cehia au insumat 0,5 puncte, respectiv 0,44 puncte. BVB a inregistrat in primul semestru o capitalizare de 11 miliarde de euro, ponderea acesteia in PIB fiind de 18%. In anul 2004, capitalizarea a totalizat 8,8 miliarde de euro, iar lichiditatea medie zilnica a fost de 2,3 milioane de euro. Sub aspectul capitalizarii, cel mai bine sta Polonia, cu un nivel la sfarsitul lunii iunie de peste cinci ori mai mare decat Romania - 57,4 miliarde de euro - si cu lichiditate medie zilnica a pietei actiunilor de aproape 20 de ori mai mare (137,1 milioane de euro). Pentru Romania, indicele PER (P/E) calculat prin raportarea pretului la profiturile estimate pe 2005 ale primilor 15 emitenti de pe piata era la finele primului semestru de 16,2. In aceeasi perioada, cel mai atractiv indicator P/E mediu il avea Ungaria, cu 11,9, iar cel mai putin atractiv P/E a fost consemnat pentru Cehia, de 17,2. Indicele exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune din profiturile obtinute de emitent. Cu cat indicele este mai mic si perioada de recuperare este mai redusa, cu atat investitia este mai eficienta. "Bursa romaneasca se caracterizeaza printr-un grad redus de diversificare a oportunitatilor de investitii in actiuni, in conditiile unei lichiditati totale a pietei de actiuni de 7-9 milioane de euro zilnic", se mai arata in analiza Vanguard. Cele mai importante sectoare reprezentate pe cele cinci burse sunt cele bancar, petrolier, farmaceutic si de telecomunicatii. (A.M.V.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.