Dupa ce directorul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Diaconu, a raspuns declaratiilor sefului statului privind coruptia existenta in vami, a venit randul Politiei de Frontiera sa ia anumite masuri. Brusc sefii de la frontiera au decis decla
Dupa ce directorul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Diaconu, a raspuns declaratiilor sefului statului privind coruptia existenta in vami, a venit randul Politiei de Frontiera sa ia anumite masuri. Brusc sefii de la frontiera au decis declansarea unor controale inopinate care au ca scop prinderea coruptilor. Primele victime au aparut, iar capii din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera anunta ca aceste actiuni vor continua.
Astfel, prima tinta a fost Punctul de Trecere a Frontierei de la Nadlac, acolo unde seful de tura si alti angajati au fost destituiti din functii si urmeaza sa fie deferiti Parchetului National Anticoruptie (PNA), sectia Arad, fiind acuzati de luare de mita. O echipa formata din ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) si ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a efectuat, la sfarsitul saptamanii trecute, un control inopinat ce a avut ca scop verificarea modului in care sunt respectate reglementarile interne pe linia contracararii actelor de coruptie.
Astfel, in biroul in care isi desfasoara activitatea seful de tura si cel de grupa, sub computer, au fost descoperiti 920 de euro, 5000 de forinti si 7.000.000 de lei vechi, sume a caror provenienta nu a putut fi justificata. De asemenea, in toneta de serviciu de pe sensul de iesire din tara, in care lucreaza un agent, a fost gasita, aruncata la cos, o bancnota de 50 de euro, iar alti 150 de euro au fost descoperiti ascunsi in soseta unui alt lucrator. Totodata, in cusca unui caine de care raspund doi politisti de frontiera, au fost gasiti ascunsi 1210 euro, iar in zona adiacenta punctului de frontiera, unde erau parcate autoturismele personalului, a fost gasita, in iarba, o bancnota de zece euro.
Conform normelor interne pe linia combaterii coruptiei, sumele in lei trebuie declarate la intrarea in serviciu, iar detinerea sumelor in valuta pe perioada executarii serviciului este interzisa. Echipa de control a stabilit insa ca nici unul dintre cei asupra carora au fost gasiti banii nu avea asupra sa acestea sume in momentul in care a intrat in serviciu.
Un alt control a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei Petea. Cu aceasta ocazie in cabina "Intrare autoturisme" au fost gasiti 50 de euro ascunsi in carcasa unui calculator. De asemenea, echipa de control a constatat ca un autoturism a fost lasat sa intre in tara fara ca soferul sa fie taxat pentru importul a 380 de telefoane mobile in valoare de aproximativ 83.000 de euro, iar doua microbuze care transportau cafea in valoare de peste 50.000 de euro nu au fost supuse formalitatilor vamale.
Sanctiuni la Satu Mare
In aceeasi ordine de idei, un politist de frontiera din Statu Mare este cercetat de procurorii Parchetului National Anticoruptie fiind acuzat ca a primit 50 de euro de la o femeie care depasise termenul legal de sedere in Spatiul Schengen. Ancheta a inceput dupa ce Maria T., in varsta de 42 de ani, din judetul Maramures, a anuntat Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Satu Mare ca, in urma cu cateva zile, cand s-a prezentat la Punctul de Frontiera Petea, pentru a intra in tara, a dat bani unui agent, pentru a nu fi introdusa in baza de date, ca urmare a depasirii termenului legal de sedere in Spatiul Schengen. In aceste conditii, politistul de frontiera va fi cercetat de procurorii anticoruptie pentru luare de mita.
Dupa cum se stie, in urma cu cateva zile, chestorul Nelu Pop, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, a decis destituirea a sase ofiteri satmareni pentru management defectuos. Nelu Pop a precizat ca decizia de eliberare din functie a ofiterilor a fost luata ca urmare a "neregulilor in exercitarea actului managerial, neexercitarea de catre acestia a actului de control asupra subordonatilor si neefectuarea analizelor de risc". Aceste abateri au dus la "scaderea indicatorilor privind combaterea migratiei ilegale, a traficului de masini furate din Occident si a traficului de persoane spre spatiul Schengen", a declarat seful IGPF. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.