Reprezentantii puterii domina mediatizarea prin TV, atat din punctul de vedere al duratei aparitiilor, cat si din cel al numarului de stiri in care apar. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, urmat de presedintele Traian Basescu sunt personalit
Reprezentantii puterii domina mediatizarea prin TV, atat din punctul de vedere al duratei aparitiilor, cat si din cel al numarului de stiri in care apar. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, urmat de presedintele Traian Basescu sunt personalitatile politice cu cea mai ampla prezenta la TV in cadrul emisiunilor de stiri (durata si numar). Aceeasi situatie este valabila si pentru emisiunile de stiri de la radio. In schimb, la Radio, reprezentantii opozitiei sunt intalniti mai rar decat la TV. Concluziile sunt desprinse dintr-o monitorizare realizata de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) in perioada 01-31.07.2005. CNA a urmarit in luna iulie cele mai cunoscute emisiuni de stiri, dezbatere, divertisment ale principalelor posturi de televiziune si de radio: TVR 1, Antena 1, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, B1 TV, National TV, OTV, Romania Actualitati, Europa FM, INFO PRO. Obiectivul monitorizarii a fost verificarea respectarii dispozitiilor privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului. Autorii cercetarii au constatat ca, in raport cu luna precedenta, durata stirilor politice a scazut in economia emisiunilor de stiri, pe ansamblul posturilor de TV si, in special, la TVR 1, Prima TV si Realitatea TV.
Conform monitorizarii, cel mai des prezentat la TV in luna iulie a fost premierul Calin Popescu Tariceanu, care a aparut in 400 de stiri si a avut un numar de 239 de interventii, spre deosebire de luna iunie, cand cea mai mediatizata personalitate politica a fost presedintele Traian Basescu. Reprezentantii autoritatii publice au fost mai prezenti in emisiunile de stiri difuzate de posturile de televiziune in luna iulie decat reprezentantii puterii si ai opozitiei. Astfel, autoritatea publica centrala a fost prezenta la stirile politice de la postul public de televiziune TVR 1 in proportie de 50,5% (dintre care 38,6% in context pozitiv si 11,9% in context negativ), in timp ce reprezentantii opozitiei si ai puterii au primit spatiu de emisie in proportie de 26% (16,3% in context pozitiv si 9,8% in context negativ), respectiv 23,5% (12% in context pozitiv si 11,4% in context negativ) din totalul stirilor politice difuzate. Pro TV a difuzat stiri cu reprezentanti ai autoritatii publice centrale in proportie de 55,7% din spatiul destinat stirilor politice, 30,6% fiind in context negativ si 25,1% in context pozitiv. Opozitia a primit spatiu de emisie de 24,1% (10,7% in context pozitiv si 13,4% in context negativ), iar puterea, de 20,2% (10,3% in context pozitiv si 9,9% in context negativ). Antena 1 a difuzat, de asemenea, stiri cu reprezentanti ai autoritatii publice centrale in proportie de 42,1% din totalul stirilor politice (20,1% in context pozitiv si 22% in context negativ), in timp ce reprezentantii opozitiei parlamentare au fost prezenti la stiri in procent de 35,9% (27,5% in context negativ si 8,4% in context pozitiv), iar cei ai puterii in procent de 22% (12,8% in context pozitiv si 9,2% in context negativ). Si postul de televiziune Prima TV a difuzat in cea mai mare parte stiri despre autoritatea publica centrala, careia i-a acordat 43,1% din totalul stirilor politice difuzate, 28,4% fiind in context pozitiv, iar 14,7% in context negativ. Opozitia si majoritatea parlamentara au primit spatiu de emisie la stiri de 34,2% (10,1% pozitiv si 24,1% negativ), respectiv 22,7% (12% pozitiv si 10,6% negativ) din totalul stirilor politice. In ceea ce priveste postul de stiri Realitatea TV, acesta a difuzat stiri cu reprezentanti ai autoritatii publice centrale in proportie de 47,7% (26,1% in context pozitiv si 21,6% in context negativ), in timp ce opozitia si puterea au primit spatiu de emisie de 19,3%, respectiv 33% din spatiul total al stirilor politice.
1001 stiri cu Alianta
In clasamentul aparitiilor, imediat dupa Tariceanu se situeaza Basescu (308 stiri cu 151 interventii). Presedintele este urmat de Mircea Geoana, Adrian Nastase, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Dumitru Dragomir, Emil Boc etc. In ceea ce priveste formatiunile parlamentare cel mai bine mediatizate la stiri, Alianta DA este pe primul loc, reprezentantii ei fiind prezenti in 1001 stiri, urmata de PSD, cu prezente in 378 de stiri, apoi de PPRM, PC si UDMR. Principalele evenimente prezente pe posturile de televiziune in luna iulie au fost lansarea leului greu, inundatiile din Oltenia si sudul Moldovei, atentatele de la Londra, ezitarile prim-ministrului privind demisia, precum si pregatirile Aliantei pentru alegerile anticipate.
Opozitia s-a auzit mai rar
Si la posturile de radio au predominat, in iulie, stirile cu reprezentanti ai autoritatii publice centrale, diferenta fiind aceea ca reprezentantii opozitiei au fost intalniti mai rar decat la posturile de televiziune, durata prezentei lor inregistrand ponderi de 17,4% la Info Pro, 16,7% la Radio Romania Actualitati si 9,4% la Europa FM. Referitor la cele mai mediatizate personalitati politice in emisiunile de stiri de la posturile de radio, acestea sunt premierul Tariceanu (182 de interventii in 362 de stiri), urmat de presedintele Basescu (67 de interventii in 184 stiri). (O.B.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.