La mai putin de o luna de la sangeroasele atentate din metroul londonez, soldate cu 56 de morti si peste 700 de raniti, premierul britanic Tony Blair a anuntat reforme legislative majore, menite sa curete tara de extremistii fanatici. "Sa fie clar
La mai putin de o luna de la sangeroasele atentate din metroul londonez, soldate cu 56 de morti si peste 700 de raniti, premierul britanic Tony Blair a anuntat reforme legislative majore, menite sa curete tara de extremistii fanatici. "Sa fie clar: regulile jocului s-au schimbat", a declarat Blair la 5 august, in cadrul unei conferinte de presa televizate. Mesajul adresat comunitatii musulmane din Marea Britanie (care depaseste 2 milioane de suflete) este limpede: islamismul radical nu va mai fi tolerat de acum inainte. Orice derapaj va fi imediat sanctionat. Cu inchisoarea sau cu deportarea. Propagandistii Jihadului nu se vor mai putea ascunde in spatele dreptului la libera exprimare. Convingerile religioase si libertatea cuvantului nu vor mai putea fi invocate pentru a face apologia violentei. Si, in general, toti cei nemultumiti de stilul de viata occidental sunt invitati sa plece. Incendiarul discurs al lui Blair este in asentimentul majoritatii populatiei britanice, care a aflat cu stupoare ca executantii atentatelor de luna trecuta de la Londra au fost concetateni de origine araba, nu teroristi veniti din afara granitelor. Premierul a explicat: "Suntem furiosi ca ei au abuzat de toleranta si de buna noastra credinta. Venirea in Marea Britanie nu este un drept. Si, chiar dupa ce au venit aici, cei care doresc sa ramana trebuie sa indeplineasca o obligatie. Obligatia de a impartasi si sprijini valorile care sustin modul de viata britanic."
Fanaticii din moscheile britanice
Executantii atentatelor de la 7 iulie din metroul londonez au fost patru barbati din Leeds, cetateni britanici, cu varste cuprinse intre 19 si 30 de ani. Nu se nascusera in vreo tabara de refugiati din Orientul Mijlociu, nici nu fusesera indoctrinati de mici in vreo "madrassa" (medresa) din Pakistan. Nu erau nici analfabeti, nici muritori de foame. Traisera intr-una dintre cele mai prospere tari europene, bucurandu-se de toate avantajele democratiei. Si totusi, au fost gata sa ucida in numele Islamului. Poate chiar sa moara (anchetatorii britanici au refuzat sa dea drept sigura ipoteza atentatelor sinucigase). Aceasta fanatizare nu s-a produs peste noapte. Britanicii realizeaza acum cat de este de primejdioasa "politica strutului" fata de extremismul religios. Fenomen ale carui dimensiuni nu le-ar fi putut nimeni banui in urma cu patru ani.
Abia dupa tragedia de la 11 septembrie 2001, opinia publica internationala a aflat cu uimire ca teroristii lui Osama ben Laden au adepti declarati la Londra, Hamburg sau Paris. Ca anumite moschei de pe batranul continent au devenit adevarate centre de recrutare pentru Al Queda. Ca imami veniti din Iran, Maroc, Algeria sau Pakistan ii indeamna la Jihad pe arabii din diaspora, predicand - la lumina zilei - o doctrina a urii. Invocand libertatea de expresie si pe cea a optiunilor religioase, acesti autoproclamati conducatori spirituali otraveau mintile unor tineri debusolati, aflati cel mai adesea la periferia societatii, atragandu-i pe calea extremismului. Cativa dintre cei mai fanatici islamisti au predicat ani de zile in mari metropole europene, fara sa fie deranjati in vreun fel de autoritati, democratiile occidentale interzicand, de regula, monitorizarea grupurilor religioase.
Dupa decenii de indiferenta, autoritatile de la Londra au inceput, in sfarsit, sa urmareasca atent ce se predica in moscheile britanice. Si au avut multe surprize. Uneori adevarate socuri. Este deja binecunoscut cazul lui Abu Hamza al-Masri, clericul unei moschei londoneze ale carui legaturi cu Al Queda au fost descoperite dupa 11 septembrie 2001.
Un alt semnal de alarma a venit din Israel. Autoritatile de la Ierusalim au descoperit ca doi cetateni britanici de origine palestiniana au executat, anul trecut, un atentat sinucigas in Tel-Aviv.
Existenta unor grupari ultra-radicale in randul comunitatii musulmane din Marea Britanie nu mai era, deci, un secret pentru nimeni. Totusi, pana in urma cu o luna, aceste grupari nu se dedasera la nici o actiune violenta pe teritoriul tarii lor de adoptiune. Acum, insa, multi englezi au convingerea ca au incalzit un sarpe la san. Si vor sa scape de toti imigrantii care nu respecta valorile democratiei si modul de viata occidental. Tony Blair a promis ca o va face.
Apologia terorismului, scoasa in afara legii
Premierul Tony Blair a anuntat, la 5 august, ca va crea cadrul legal care sa permita o ofensiva ferma impotriva oricarei forme de extremism religios. Unele masuri vor fi adoptate imediat, altele urmeaza sa fie prezentate spre aprobare Parlamentului cel tarziu la inceputul lui septembrie. Anumite articole de lege vizand drepturile omului urmeaza sa fie modificate. Va fi, de asemenea, suplimentat numarul judecatorilor specializati in terorism si securitate.
Responsabilii de la Londra studiaza posibilitatea prelungirii perioadei in care o persoana suspectata de terorism poate fi retinuta fara a fi pusa oficial sub acuzare. In prezent, aceasta perioada este de 14 zile. Politia britanica ar vrea ca ea sa fie extinsa pana la trei luni. Exagerat de mult, sustin organizatiile pentru protectia drepturilor omului. Acestea sunt reticente si fata de alte masuri promise de Cabinetul Tony Blair, avertizand ca ele pot da nastere la abuzuri. Cele mai multe controverse a provocat decizia de a sanctiona orice tip de discurs care "glorifica sau justifica" terorismul, in Marea Britanie sau in alte tari. Masura care, pana in urma cu o luna, ar fi fost de neconceput intr-o societate care se mandrea cu libertatea aproape totala de exprimare. Criticii acestei initiative se tem, insa, de ambiguitatea formularii. Ambiguitate care ar putea permite interpretari subiective si exagerari, ba ar putea fi folosita chiar pentru intimidarea celor care critica clasa politica din Marea Britanie.
Printre cei care considera ca Guvernul de la Londra trebuie sa dea dovada de prudenta si retinere in a sacrifica libertatile civile de dragul anti-terorismului se numara chiar sotia premierului britanic, Cherie Blair, avocat de renume in domeniul drepturilor omului. Intr-un discurs tinut luna trecuta in Malaezia, ea a avertizat: "Este prea usor sa raspundem (terorismului - n.n.) intr-un mod care ne-ar stirbi dreptul de a ne numi o natiune civilizata". De aceeasi parere este si Shami Chakrabarti, directoarea organizatiei "Liberty". Ea a explicat: "Valorile fundamentale ale democratiei nu pot fi schimbate pentru ca teroristii ne provoaca".
Solutia lui Blair: deportarea
Autoritatile britanice vor monitoriza moscheile, centrele islamice, librariile care comercializeaza literatura extremista, dar si site-urile radicale de pe Internet. Un "angajament activ" cu oricare dintre institutiile de pe "lista neagra" va constitui un posibil motiv de deportare. Ce inseamna "angajament activ", Tony Blair nu a mai precizat. Un alt motiv de ingrijorare pentru organizatiiile pentru protectia drepturilor omului. Cert este ca, in viziunea Cabinetului de la Londra, deportarea devine solutia optima pentru indepartarea persoanelor considerate periculoase, dar impotriva carora nu exista probe suficiente pentru un proces. Ramane o singura problema: legislatia europeana (la care Marea Britanie a subscris) nu permite deportarea catre tari in care suspectii ar putea fi torturati sau condamnati la moarte. Tony Blair s-a aratat, insa, increzator ca guvernele straine vor oferi Londrei "asigurari" cu privire la "tratamentul uman" aplicat deportatilor. Asa s-ar rezolva, de exemplu, problema lui Abu Qatada, clericul musulman ale carui predici incendiare au fost gasite, inregistrate pe casete audio, in locuinta din Hamburg a lui Mohamed Atta, liderul teroristilor sinucigasi de la 11 septembrie. Abu Qatada se afla in prezent in arest la domiciliul sau din Londra, fara ca autoritatile britanice sa reuseasca sa-l aduca in fata Justitiei. Nu-l puteau, insa, nici trimite in Iordania, tara unde fusese deja condamnat la moarte. In curand, acest lucru va fi posibil, daca Amman-ul promite sa-l trateze "uman".
Tony Blair a subliniat ca in Marea Britanie trebuie sa mai ramana numai cei care apreciaza valorile democratiei occidentale. El a calificat drept "inadecvate" procedurile care permit astazi obtinerea cetateniei. Proceduri pe care multi englezi le considera prea simple. "Este suficient sa participi la o ceremonie, sa juri credinta tarii si sa vorbesti o engleza rudimentara", a explicat premierul. In felul acesta, prea multi indivizi dubiosi au obtinut cetatenia britanica, beneficiind chiar si de ajutoare sociale.
Desigur, Tony Blair a avut grija sa nu culpabilizeze intreaga comunitate musulmana din Marea Britanie. El a subliniat ca inamicul sau este terorismul, nicidecum Islamul. In vasta lor majoritate, musulmanii britanici detesta si condamna violenta, a insistat premierul. El i-a invitat pe toti sa participe activ la eliminarea extremistilor din sanul comunitatilor lor, ajutand in acelasi timp autoritatile sa implementeze o politica de integrare a inadaptatilor.
Autoritatile britanice transmit un mesaj limpede: libertatea optiunilor religioase este garantata atat timp cat aceste optiuni nu contravin legilor nationale. Nici traditia, nici diferentele culturale nu pot fi invocate pentru a justifica promovarea unor idei sau sisteme de valori incompatibile cu societatea occidentala. Musulmanii britanici trebuie sa accepte si sa respecte regulile tarii lor de adoptie. Altfel vor fi, in cel mai bun caz, zvarliti peste granita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.